Отидете към основна версия

8 820 19

1 млрд. лв. получават родните земеделци и животновъди

  • субсидии-
  • земеделие-
  • животновъдство
Снимка: БГНЕС

Българските земеделци и животновъди ще получат близо 1 млрд. лв. средства докрая на годината. Новината стана ясна на "Национално животновъдно изложение Сливен 2019". Събитието бе организирано от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. На изложението бяха представени над 600 селскостопански животни, демонстриращи богатото биологичното разнообразие на страната ни и достиженията на селекцията, провеждана от развъдните организации в областта на говедовъдството, овцевъдството, козевъдството и коневъдството, съобщава аг. "Фокус". Изложението се проведе на Пазара за селскостопански животни, преди разклона за село Мечкарево, област Сливен.

Част от събитието бе министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя бе заедно с министър-председателя Бойко Борисов. Десислава Танева запозна животновъдите с графика на плащанията докрая на годината. "От 18 октомври до края на годината до 20 декември близо 1 млрд. лв. ще получат българските земеделски производители и животновъди. Започваме на 18 октомври с националната преходна помощ - 55 % от ставката на говеда, на овце и кози без селекционен контрол. Продължаваме с изплащането на държавната помощ за пчели за зимните пръскания. Продължаваме на 1 декември с обвързаната подкрепа за всички категории животни, всички схеми, на 100 % окончателни плащания", каза Танева. Тя поясни, че следва след 8 декември седмицата най-голямото плащане. Министърът обърна вниманиe, че за първи път за първа година ще бъде платена до 20 декември и мярка 13.1 "Необлагодетелствани райони 1 и 2". "Всички необходими дейности по отношение на проверки, на подготовка на допустими условия са в график, за да станат възможни тези плащания", допълни още министърът. Танева увери, че очакваните средства към земеделската общност ще стигнат млрд. лв. "Обявили сме индикативния график за приемите на Фонд "Земеделие" следващата година. той е на сайта. Всеки може да се запознае.

От своя страна министър-председателят Бойко Борисов заяви, че се е разбрал с министрите Горанов и Танева около Коледа да бъдат направени всички плащания към земеделците и животновъдите.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 7 гласа.

Свързани новини