Отидете към основна версия

2 661 7

Президентът Радев се впечатли от авиоприложение (СНИМКИ)

  • президент-
  • румен радев-
  • германия-
  • българия-
  • икономика

Милиарди левове обезщетения могат да потекат към гражданите

Снимки: М. Богданова

Приложение за компенсация при закъснение на полети беше една от иновациите, които направи най-силно впечатление на президента на България Румен Радев по време на представяне на стартъп иновации. То се проведе на „Дондуков“ 2 по инициатива на Германо-българската търговско-икономическа камара.

Седем компании презентираха приложения, които имат отношение към подобряване на градската и околната среда, автоматична компенсация при закъснение на полет над 1 час, дистанционно отваряне на бариери и мобилно плащане при излизане от паркинг, иновативни детски площадки, с които вниманието на децата, а и на техните родители да бъде привлечено за по-дълго време.

„Видяхме много талант, интелект, нестандартно, може би щуро мислене в някои отношения и смелост в тези идеи. Но с всичко, което правите ни пренасяте в една нова държава – държава в бъдещето. Екоситемата, колкото и да е крехка, е и изключително силна, защото дава идеята и представа за бъдещето“, каза президента Радев след като се запозна с иновативните идеи на българските стартъпи.

Най-силно президентът беше впечатлен от приложение, което дава възможност на пътниците да получат бързо автоматична компенсация при закъснение на полет. В него са имплементирани нормите на европейската директива за правата на клиентите. Президентът Радев доразви приложение, като го насочи към държавната администрация. „Ако пренесем този опит и се сключи такъв договор (такова мобилно приложение) с българската държавна и общинска администрация и граждани се чарджват за закъснения и лошо качество на услуги, трябва да потекат милиарди левове към това приложение в полза на обществото и на всички граждани. Днес приложение за авиопрезовач, утре приложение за община, за правителство, за нарушаване на обществения договор. Мислете в тази посока. Ще дойде време, защото не може до безкрай да има непрозрачност, липса на отчетност и отговорност. С това, което правите, възпитавате тази култура у хората да търсят много по-добра среда, ефективност, отговорност и да ги изискват. Това е един вид и излизане от апатията и събуждане на хората и търсене на бъдещето в една много по-добра среда за всички нас“, заключи президентът.

През последните 10-тина години България се разпознаваше от чуждестранните предприемачи като аутсорсинг дестинация. Днес тя вече спокойно може да се пренасочи към един от главните аутсорсинг центрове в Европа, след като София се нареди в ТОП на европейските столици за стартиращ бизнес. През последните 5 години у нас са създадени над 2000 компании в този бранш и са разкрити 15 000 работни места.

Финансиране и разбиране от страна на държавата. Това са предизвикателствата за почти всички компании, които представиха днес своите приложения. Част от тях вече действат не само на територията на Българи, но и в чужбина. Други ще заработят директно на международния пазар, в частност германския в средата на декември 2019 г., а трети усилено работят за навлизане на чуждестранния пазар още в началото на следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини