Отидете към основна версия

1 589 15

Чакаме половин милиард евро за преход към "зелена икономика"

  • климатични промени-
  • зелена икономика

ЕС трябва да стане климатично неутрален до 2050 г.

Снимка: БГНЕС

България може да получи близо половин милиард евро от ЕС, за да се справи със социалните и икономически последици от прехода към зелена икономика. Парите са от така наречения Фонд за справедлив преход, предаде Българската национална телевизия.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че в следващите години ЕС ще трябва да направи големи инвестиции, за да избегне климатична катастрофа. Голямата цел е съюзът да стане климатично неутрален, което означава да сведе до нула отделянето на вредни емисии до 2050. Зеленият преход ще струва милиарди евро.

Част от Механизма е и Фондът за справедлив преход. В него ще има 7,5 милиарда евро за държавите-членки. Най-голям дял от тях може да получи Полша - 2 милиарда евро, на второ място е Германия - 877 милиона. Следват Румъния - 757 милиона, Чехия - 581 милиона и България - 458 милиона.

ЕК е изчислила, че в тези държави има най-много региони, които все още са силно зависими от въглищната индустрия. За да получат тези пари обаче България и останалите държави ще трябва ще трябва да се ангажират за всяко едно получено от фонда евро да предоставят още едно евро от средствата, които получат от другите еврофондове - за регионално развитие и социалния фонд, както и допълнителни национални ресурси.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини