Last news in Fakti

17 Януари, 2020 06:05 1 583 15

Чакаме половин милиард евро за преход към "зелена икономика"

  • климатични промени-
  • зелена икономика

ЕС трябва да стане климатично неутрален до 2050 г.

Чакаме половин милиард евро за преход към "зелена икономика" - 1
Снимка: БГНЕС

България може да получи близо половин милиард евро от ЕС, за да се справи със социалните и икономически последици от прехода към зелена икономика. Парите са от така наречения Фонд за справедлив преход, предаде Българската национална телевизия.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че в следващите години ЕС ще трябва да направи големи инвестиции, за да избегне климатична катастрофа. Голямата цел е съюзът да стане климатично неутрален, което означава да сведе до нула отделянето на вредни емисии до 2050. Зеленият преход ще струва милиарди евро.

Част от Механизма е и Фондът за справедлив преход. В него ще има 7,5 милиарда евро за държавите-членки. Най-голям дял от тях може да получи Полша - 2 милиарда евро, на второ място е Германия - 877 милиона. Следват Румъния - 757 милиона, Чехия - 581 милиона и България - 458 милиона.

ЕК е изчислила, че в тези държави има най-много региони, които все още са силно зависими от въглищната индустрия. За да получат тези пари обаче България и останалите държави ще трябва ще трябва да се ангажират за всяко едно получено от фонда евро да предоставят още едно евро от средствата, които получат от другите еврофондове - за регионално развитие и социалния фонд, както и допълнителни национални ресурси.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 С тая дето е сложиха начело на ЕС

    5 2 Отговор
    Боко има да почака.
  • 2 Обикновен Бг

    3 0 Отговор
    Ние ли чакаме , или ТЕ чакат.

    Коментиран от #4

  • 3 Дедо Грую

    5 0 Отговор
    Е па за половин милиярд и зелени жабета че се ручат.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    7 5 Отговор
    Тия пари НЕ СА хубави пари.Вземем ли ги,длъжни сме да ликвидираме ТЕЦ-овете си и Добива на въглища.Което пък е предпоставка за рязко скачане на Цената на тока и увеличение на БезработицатаЕстествено има и други Негативи,но тия са най-основните.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Тецовете така или иначе ще си затворят сами , ако не минат на газ , защото таксите за емисии ще скочат до 2030 над пет пъти и тока им ще стане поне три пъти по-скъп от вносния даже ! И американските ще минат на газ много преди това още като им изтекат договорите след 5-6 години !! А без тях мините така или иначе са фалирали !! Така че въпросът е само за държавния тец дали ще мине на газ или направо ще го закрият !!! Мините така или иначе са пътници , барабар с боклуците на Ковачки !!
  • 7 Усмивката

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    И да премахнем или обложим с непоносим данък, Боко е изкусен в това, старите 15!!! годишни автомобили. Което пък ще предезвика цунами от социо недоволство в 90 процента от населението
  • 8 Усмивката

    5 1 Отговор
    Абе не се ли престъпи към мерки ,било от съюза било от наш Бойко , към изравняване доходи и жизнен стандарт, всеки такива шантави идеи за по чиста Европа ще ни отдалечават от таз безидейна и загрижена за здравето на кокошките и кучетата Европа.Какво семейство сме. ????Ако брат ти или сестра ти изпадне в нужда ще стоиш безучастно.Ако имате общ родител нима единият ще живее в барака другия в дворец.А на софрата по празници? А за градинката пред двореца чия грижа ще е. На бедняка ли?
  • 9 БОКО

    4 1 Отговор
    И стотици хиляди тона боклук!
  • 10 Историк

    2 1 Отговор
    Пак преход се очертава. Това не е добре.
  • 11 Още един

    3 0 Отговор
    Кпгато разберете, че пари не се дишат вече ще е късно....
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 трее

    2 0 Отговор
    да напрайм фабрики за свещи,търнокопи и ковчези!
  • 14 Ввв

    1 0 Отговор
    Хахаха,неутрални джендърите щели да стават,а то всъщност всичко е за пари....
  • 15 Един

    0 0 Отговор
    Тези "зелени" пари вече са разпределени (и на световно и на държавно ниво ) преди да бъдат преведени! Ще остана 10-тина % като ефективно вложени средства, които ще са недостатъчни за нещо завършено и много далече от нещо ефективно!