Отидете към основна версия

1 612 8

3500 израелски туристи вече отказаха почивка у нас

  • бургас-
  • атентат-
  • сарафово-
  • израел-
  • делян добрев-
  • туризъм
Снимка: БГНЕС

Около 3500 израелски туристи са отменили почивките си в България след атентата в Бургас, съобщи ресорният министър Делян Добрев пред Нова телевизия. Израелските посетители на страната ни харчат повече, отколкото останалите туристи. Вълнуват ги далеч не само хазартните игри, коментира министър Добрев, но и историята, и културата на страната.

Тази година прогнозата е била за ръст от 10% на туристите от Израел. Пред последните години все повече и повече се увеличава броят им. „За последните години сме удвоили броя на туристите от Израел, които посещават България, този пазар се развиваше много добре всяка следваща година“, заяви министърът.
От атентата на летището в Сарафово до края на август вече са отменени 23 чартърни полета или около 3050 отказали се летовници. Не става дума за огромна цифра, а за негативна тенденция, която трябва да бъде преодоляна, коментира Делян Добрев.

Израелските туристи се насочиха към България след военния обстрел на международната Флотилия на свободата, при който загинаха турски граждани. Обстрелът на корабите, доставящи помощ за Палестина, силно изостри напрежението между Анкара и Тел Авив.

Министър Добрев коментира, че трябват допълнителни усилия последствията от атентата в Бургас да бъдат преодолени. Той ще посети Израел, където ще се опита да убеди обществеността, че България и сигурна дестинация за ваканция.

138 000 израелци са посетили България през миналата година, което представлява 6% от всички чужди туристи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини