Отидете към основна версия

2 712 8

Март: Извънредно положение и дефлация от 0,6% заради евтин бензин и дизел

  • нси-
  • дефлация-
  • бензин-
  • дизел

През март временно на пазара се намираха трудно маски и дезинфектанти

Статистиката регистрира лек ръст на цените на хранителните продукти, но общият спад в цените се дължи най-вече на горивата.

Месечна дефлация от 0,6 на сто е регистрирана през март, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това средногодишното поскъпване на цените за периода от април 2019 до края на март тази година е 3,2 на сто.

Спрямо март 2019 г. растежът на потребителската инфлация пък се забавя до 3,0% от 3,7% през февруари.

Общият спад на индекса на потребителските цени през март се дължи основно на поевтиняването на горивата, сочат данните на статистическия институт. Дизелът и най-масовият бензин А95 са с повече от пет на сто по-евтини спрямо февруари.

Въпреки това статистиката регистрира лек ръст на цените на хранителните продукти (с 0,1%), на препаратите за почистване (с 0,8%), на продуктите за лична хигиена (с 1,2%), лекарствата (с 0,1%) и медицинските изделия, както и на банковите услуги и такси (повишение с 1,7%).

През март временно на пазара се намираха трудно маски и дезинфектанти.

Това бе месецът, в който бе обявено извънредното положение в страната и хората масово се презапасяваха с храни. При разбивката на поскъпването на хранителните стоки се вижда ръст на цените на макаронените изделия (с 1,7%), на ориза (с 1,9%), както и на млечните продукти и цитрусовите плодове.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март се понижи с 0,5% спрямо февруари, а растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо март 2019) се забави до 2,4% от 3,1% месец по-рано.

Данните за март на НСИ са ясен знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила в края на миналата и началото на текущата година.

Вчера Международният валутен фонд прогнозира, че потребителската инфлация в нашата страна ще се забави през 2020 г. до 1,0% от 1,6% през 2019 г., след което ще нарасне с 1,9% през 2021 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.

Свързани новини