Last news in Fakti

15 Април, 2020 15:51 2 706 8

Март: Извънредно положение и дефлация от 0,6% заради евтин бензин и дизел

  • нси-
  • дефлация-
  • бензин-
  • дизел

През март временно на пазара се намираха трудно маски и дезинфектанти

Статистиката регистрира лек ръст на цените на хранителните продукти, но общият спад в цените се дължи най-вече на горивата.

Месечна дефлация от 0,6 на сто е регистрирана през март, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Въпреки това средногодишното поскъпване на цените за периода от април 2019 до края на март тази година е 3,2 на сто.

Спрямо март 2019 г. растежът на потребителската инфлация пък се забавя до 3,0% от 3,7% през февруари.

Общият спад на индекса на потребителските цени през март се дължи основно на поевтиняването на горивата, сочат данните на статистическия институт. Дизелът и най-масовият бензин А95 са с повече от пет на сто по-евтини спрямо февруари.

Въпреки това статистиката регистрира лек ръст на цените на хранителните продукти (с 0,1%), на препаратите за почистване (с 0,8%), на продуктите за лична хигиена (с 1,2%), лекарствата (с 0,1%) и медицинските изделия, както и на банковите услуги и такси (повишение с 1,7%).

През март временно на пазара се намираха трудно маски и дезинфектанти.

Това бе месецът, в който бе обявено извънредното положение в страната и хората масово се презапасяваха с храни. При разбивката на поскъпването на хранителните стоки се вижда ръст на цените на макаронените изделия (с 1,7%), на ориза (с 1,9%), както и на млечните продукти и цитрусовите плодове.

Хармонизираната инфлация (индексът HICP според общите европейски стандарти) през март се понижи с 0,5% спрямо февруари, а растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо март 2019) се забави до 2,4% от 3,1% месец по-рано.

Данните за март на НСИ са ясен знак за отслабване на инфлационния натиск, който беше в сила в края на миналата и началото на текущата година.

Вчера Международният валутен фонд прогнозира, че потребителската инфлация в нашата страна ще се забави през 2020 г. до 1,0% от 1,6% през 2019 г., след което ще нарасне с 1,9% през 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ти да видиш??

    15 1 Отговор
    Започна обработката на плебса, да не се обижда народа, че го наричам така. Колко свалиха цените в сравнение с намалението на световните цени, съвсем малко! Още не са ги съобразили със световните, започнаха да публикуват платени коментари. И без това няма движение, малко зареждат, да ги вдигнат и никой няма да зарежда, защото Питека затвори държавата. Разбирам тези които печелят милиони от горивата, лапачката намаля! Малко ли им е десетилетия да държат необосновано високи цени? Има комисия за картел в горивата. Нещо да е направила, нишо!!! Все гербаджийски от///епки!!! Народе, народе, кога ще разбереш, че ако не се вдигнеш винаги ще те унижават и смазват, ще плащаш високи цени на най-ниския стандарт е ЕС.
  • 3 Последния софиянец

    15 1 Отговор
    Тия статистици в магазина не са ли ходили?
  • 4 Един

    14 1 Отговор
    Цената на храните скочиха в пъти!!!
  • 5 Стати Статевски

    10 0 Отговор
    Дефлация, дефлация, дефлация - цял ден чувам началството, каква статистика нарежда да стъкмим. И опа! - идънка! Началството пита:
    - Стати, колко е дефлацията?
    - Шефе, вървим към дефлорация.
    - Недумай, чак до там ли свали числата?
  • 6 Да не

    6 0 Отговор
    Търпение нямат!
  • 7 Само идеята

    5 0 Отговор
    Преди при повишаване на горивата хлебарите вдигат хляба,а сега нова ниска цена на газа и забравиха да свалят хляба.
  • 8 Измамна

    0 0 Отговор
    статистика - всичко поскъпва ежедневно.