Отидете към основна версия

14 145 31

Делян Добрев: Сваляме цената на горива с по-нисък акциз

  • делян добрев-
  • горива-
  • цени

България ще поиска от ЕС да преосмисли акцизната си политика спрямо горивата. Акцизите в Европа са седем пъти по-високи от тези в САЩ, което намалява конкурентоспособността ни.

Това обяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Новината идва ден след като правителството на френския президент Франсоа Оланд обяви инициатива за намаляване на цените на горивата. Мерките са две – намаляване на акциза и на търговската отстъпка. По този начин горивата във Франция се очакват да поевтинеят с 6 евроцента на литър.

Най-високият акциз в Щатите е в щата Калифорния, най-ниският е в Аляска.

В Аляска е малко над 50 евро, в Калифорния е 140 евро. В Европейския съюз най-ниският акциз е в България и още няколко държави (около 350 евро) и най-високият е във Франция например, където е 770 евро, припомни Делян Добрев.

Покачването на цените на горивата вредят и на икономиката, вредят и на потреблението. Това ме притеснява най-много, каза икономическият министър.

Той ще повдигне въпроса на следващите срещи на икономическите и енергийните министри на ЕС. Първият форум е заплануван за септември.

Цената на петрола и курсът на долара се покачват в последните месеци,

но всяка година имаме такова покачване през август месец и в последствие през септември наблюдаваме намаление, коментира икономическият ни министър. Според Добрев политиците спекулират с идеите си за увеличаване на конкуренцията като начин да се укротят цените на горивата. Икономическият министър предложи да се следят цените в България и цените в Европейския съюз за един продължителен период от време. И ако цените на горивата в България се движат по същия начин както се движат цените в Европейския съюз, това означава, че имаме нормална конкуренция.

Идеята да се въздейства на пазара чрез увеличаване на конкуренцията бе на предшественика на Добрев - Трайчо Трайков. Тя бе подкрепена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който предложи да се разреши данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива (такива идеи лансира и Синята коалиция).

Според експерти тази мярка може да намали цените с до 1 стотинка на литър, докато поскъпването на петрола ще ги увеличи с нови 2-3 стотинки.

Дянков обаче не смята за вероятно намаляване на акциза, нито на ДДС.

Преди дни стана ясно, че

от началото на 2013 г. акцизът на стандартното дизелово гориво ще се повиши с 15 лева за 1000 литра

– от 630 на 645 лева. Причина за това е предварително договореният график с ЕС. Първоначално Дянков обяви, че увеличението ще е с една стотинка (без ДДС). Но междувременно стана ясно, че дизелът с биодобавка, за чието въвеждане също има график и вече ще е масов, се увеличава повече - с осем стотинки на литър.

Според председателя на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов, високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро не пропусна да отбележи, че сегашните стъпки за намалението на цените на горивата ще предшества въвеждането на по-постоянен механизъм за регулиране на цените на бензина и дизела.

Годишно във френския бюджет от акцизи върху горивата влизат 34 млрд. евро.

Загубите за държавата от мярката може да достигнат около 5 милиарда.

Обещанието да се овладеят цените на горивата беше едно от основните по време на кампанията на социалиста Франсоа Оланд преди президентските избори. Оланд разгневи петролните компании със заканата си да въведе таван на цените.

Междувременно финансовият министър Пиер Московиси ще проведе серия от срещи с петролни компании и потребителски групи, за да представи мерките на правителството, които според премиера Жан-Марк Еро ще дадат основание на държавата да поиска от производителите и дистрибуторите да положат усилия да понижат цените на горивата.

Финансовите министри от Г-7 призоваха страните производителки на петрол да увеличат добива,

за да отговорят на търсенето и предупредиха, че са готови да одобрят освобождаване на стратегическите резерви. Цените на петрола се повишиха с приближаването на урагана „Айзък“ към столицата на джаза Ню Орлиънс.

Финансовите министри на седемте най-развити държави изразиха готовност да призоват Международната агенция по енергетика да предприеме необходимите действия, за да гарантира, че пазарът е напълно и своевременно снабден.

Същевременно администрацията на американския президент

Барак Обама също обяви готовност да отвори резервите, за да регулира пазара.

Около 93% от производството на петрол в Мексиканския залив е блокирано, а осем рафинерии са решили да спрат или да намалят производството си с приближаването на урагана „Айзък“.

Още 5 урагана се очакват да се зародят до края на тазгодишния сезон, който приключва през ноември. Дотогава експертите не очакват намаляване на напрежението на петролния пазар.

Цената на горивата в САЩ се превръща в „горещ картоф“ в навечерието на насрочените за 6 ноември президентски избори, на които Барак Обама ще се бори за преизбиране срещу кандидата на Републиканската партия Мит Ромни.

Основна причина за покачването на цената на петрола през последните седмици са санкциите на Запада срещу Иран, които доведоха до загуба на доставки от 1 млн. барела на ден от членката на ОПЕК.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Буря качва цените на петрола

    При първите търгувани количества на борсите в Азия петролът поскъпна на основата на страховете за петролните инсталации в Мексиканския залив заради ...
    27.08.2012
    2 572
    6
  • Как министри се възползват от кризата

    Министърът на икономиката на Испания (страната символ на кризата) реши да се възползва от тежкото състояние на местния имотен пазар като си купи пе ...
    24.08.2012
    13 844
    10
  • Няма опасност масовият бензин да мине 3 лв

    Само един от видовете бензин мина 3 лева, масовият бензин и дизелът все още не са стигнали 3 лева. Според мен - няма такава опасност. По-скоро очак ...
    24.08.2012
    1 923
    10