29 Август, 2012 15:40 14 122 31

Делян Добрев: Сваляме цената на горива с по-нисък акциз

  • делян добрев-
  • горива-
  • цени

България ще поиска от ЕС да преосмисли акцизната си политика спрямо горивата. Акцизите в Европа са седем пъти по-високи от тези в САЩ, което намалява конкурентоспособността ни.

Това обяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Новината идва ден след като правителството на френския президент Франсоа Оланд обяви инициатива за намаляване на цените на горивата. Мерките са две – намаляване на акциза и на търговската отстъпка. По този начин горивата във Франция се очакват да поевтинеят с 6 евроцента на литър.

Най-високият акциз в Щатите е в щата Калифорния, най-ниският е в Аляска.

В Аляска е малко над 50 евро, в Калифорния е 140 евро. В Европейския съюз най-ниският акциз е в България и още няколко държави (около 350 евро) и най-високият е във Франция например, където е 770 евро, припомни Делян Добрев.

Покачването на цените на горивата вредят и на икономиката, вредят и на потреблението. Това ме притеснява най-много, каза икономическият министър.

Той ще повдигне въпроса на следващите срещи на икономическите и енергийните министри на ЕС. Първият форум е заплануван за септември.

Цената на петрола и курсът на долара се покачват в последните месеци,

но всяка година имаме такова покачване през август месец и в последствие през септември наблюдаваме намаление, коментира икономическият ни министър. Според Добрев политиците спекулират с идеите си за увеличаване на конкуренцията като начин да се укротят цените на горивата. Икономическият министър предложи да се следят цените в България и цените в Европейския съюз за един продължителен период от време. И ако цените на горивата в България се движат по същия начин както се движат цените в Европейския съюз, това означава, че имаме нормална конкуренция.

Идеята да се въздейства на пазара чрез увеличаване на конкуренцията бе на предшественика на Добрев - Трайчо Трайков. Тя бе подкрепена от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който предложи да се разреши данъчни складове в Румъния и Турция да съхраняват горива (такива идеи лансира и Синята коалиция).

Според експерти тази мярка може да намали цените с до 1 стотинка на литър, докато поскъпването на петрола ще ги увеличи с нови 2-3 стотинки.

Дянков обаче не смята за вероятно намаляване на акциза, нито на ДДС.

Преди дни стана ясно, че

от началото на 2013 г. акцизът на стандартното дизелово гориво ще се повиши с 15 лева за 1000 литра

– от 630 на 645 лева. Причина за това е предварително договореният график с ЕС. Първоначално Дянков обяви, че увеличението ще е с една стотинка (без ДДС). Но междувременно стана ясно, че дизелът с биодобавка, за чието въвеждане също има график и вече ще е масов, се увеличава повече - с осем стотинки на литър.

Според председателя на асоциацията на собствениците на малки и средни бензиностанции Ивайло Николов, високите цени на горивата ще доведат до фалити на бензиностанции.

Премиерът на Франция Жан-Марк Еро не пропусна да отбележи, че сегашните стъпки за намалението на цените на горивата ще предшества въвеждането на по-постоянен механизъм за регулиране на цените на бензина и дизела.

Годишно във френския бюджет от акцизи върху горивата влизат 34 млрд. евро.

Загубите за държавата от мярката може да достигнат около 5 милиарда.

Обещанието да се овладеят цените на горивата беше едно от основните по време на кампанията на социалиста Франсоа Оланд преди президентските избори. Оланд разгневи петролните компании със заканата си да въведе таван на цените.

Междувременно финансовият министър Пиер Московиси ще проведе серия от срещи с петролни компании и потребителски групи, за да представи мерките на правителството, които според премиера Жан-Марк Еро ще дадат основание на държавата да поиска от производителите и дистрибуторите да положат усилия да понижат цените на горивата.

Финансовите министри от Г-7 призоваха страните производителки на петрол да увеличат добива,

за да отговорят на търсенето и предупредиха, че са готови да одобрят освобождаване на стратегическите резерви. Цените на петрола се повишиха с приближаването на урагана „Айзък“ към столицата на джаза Ню Орлиънс.

Финансовите министри на седемте най-развити държави изразиха готовност да призоват Международната агенция по енергетика да предприеме необходимите действия, за да гарантира, че пазарът е напълно и своевременно снабден.

Същевременно администрацията на американския президент

Барак Обама също обяви готовност да отвори резервите, за да регулира пазара.

Около 93% от производството на петрол в Мексиканския залив е блокирано, а осем рафинерии са решили да спрат или да намалят производството си с приближаването на урагана „Айзък“.

Още 5 урагана се очакват да се зародят до края на тазгодишния сезон, който приключва през ноември. Дотогава експертите не очакват намаляване на напрежението на петролния пазар.

Цената на горивата в САЩ се превръща в „горещ картоф“ в навечерието на насрочените за 6 ноември президентски избори, на които Барак Обама ще се бори за преизбиране срещу кандидата на Републиканската партия Мит Ромни.

Основна причина за покачването на цената на петрола през последните седмици са санкциите на Запада срещу Иран, които доведоха до загуба на доставки от 1 млн. барела на ден от членката на ОПЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 2 Иван Тодоров

    1 2 Отговор
  • 3 Воин

    8 1 Отговор
    Най-искрено пожелавам и на Дянков, и на Борисов, и на Златев, и на всички други национални предатели: Дано нямате нито един щастлив ден до края на жалките си оядении продажни животчета! Не забравяйте, че и ние имаме търпение, което рано или късно свършва, а вие не сте безсмъртни. Специално за вас ще изберем най-красивите колове, на които да ви набучим тиквите.
  • 4 Димитър Жилков

    7 1 Отговор
    Какви са тия простотии ,да ми сравнява България и Франция .Защо господин финансов министър не сравнявате заплащането на работния труд за час във Франция и в България и защо сравнявате само горивата сравнете и другите видове стоки , че едно 60 % от населението на България са свили потреблението си до минимум .ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА РАСТАТ НА ГОРЕ - НИЕ СТРОИМ МАГИСТРАЛИ -НАРОДА ЖИВЕЕ ЕДВА ЕДВА .
  • 5 invader

    5 0 Отговор
    До Воин
    Има една поговорка:"Кучето лае кервана си върви"
    И тук е така.Чешем си пръстите по клавиатурите и си търпим да ни е..ат.Това значи ,че ни харесва и няма смисъл да мрънкаме само.
    Имали сме търпение ........глупости
  • 6 Тони

    3 0 Отговор
    Време беше да направите нещо по въпроса. В САЩ един галон е 2.62$. За тези които не знаят един галон е 3 литра и не може да се сипва по-малко от един галон в резервоара. Мой познат живее в САЩ и пред около 2 седмици си говорихме по въпроса. Каза също, че баща му пътува по около 2 часа за работа всеки ден.
  • 7 Юлиян Димитров

    6 1 Отговор
    Така се ма маниполира бедния народ с празни приказки ! НЕ ВЯРВАЙТЕ! С добри думи революция не се прави , а с бой и кръвопроилития ! '
  • 8 Красимир Кунев

    9 0 Отговор
    Отново подвеждащо заглавие,отново подвеждащи думи!!! Четете добре- "България ще поиска от ЕС да преосмисли акцизната си политика спрямо горивата"....Един е..л една,ама той бил друг.
  • 9 АТИЛА

    1 1 Отговор
    Време е за въоръжена борба за по-справедлив строй!!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 i500

    1 1 Отговор
    Демек от Нова година 1ст.(без ДДС) отгоре,8ст.(сиг пак без ДДС) за биошит и отделно 5-6ст. за чудото наречено зимен дизел.Еми ЧНГ още от сега
  • 12 ддд

    0 0 Отговор
    Единния световен мир е планиран много, много отдавна, за съжаление в Америка са започнали да се сформират преди няколко десетилетия, а Европейски съюз има много отдавна, не бойте се, скоро и в Америка ще започнат да го вдигат и тогава само ще си мечтаят за ви ейт
  • 13 Мда...

    0 0 Отговор
    Странно, това е първата статия чите постове започват от Номер 2 !?
    :D
    Към #3, братле НИКОГА повече не пожелвайе нещо с думата "даНО"
    НИКОГА !

    ...затова и България е на това дередже - масово се ползват думи които УБИВАТ идеята още в зародиш, още преди дори да си я изрекал !

    Ако искаш да се случи нещо, ВИНАГИ започвай с "ДАЙ БОЖЕ..."
    ...и ще видиш как НАИСТИНА НЕЩАТА ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ !

    Успех !
  • 14 8795

    1 0 Отговор
    350Е акциз пък горивата на цена като в Франция където акциза е770Е някой лъже.
  • 15 Anonimen

    0 0 Отговор
    svetowen mir ima samo kato trqbva da se vzima
  • 16 ВИП АМГ

    0 2 Отговор
    mnogo e prav ministara.bravo.
  • 17 иво

    2 0 Отговор
    стига лъжи,време е за метене
  • 18 иво

    2 0 Отговор
    до кога ще ни лъжат,време е да хванем пушките
  • 19 озлобен

    1 0 Отговор
    Дянков,пълен кр...н си !Как е могла да роди майка ти такъв
    екземпляр?
  • 20 1234567

    2 0 Отговор
    Ех избори ,избори!!! Дянков се изтропа и веднага беше поправен защото кратунчовците усещат ,че ако ще всеки ден да режат ленти народа изнемогва и ще се надигне. А тогава ...........
  • 21 кик

    2 0 Отговор
    хора аз съм валутен спекулант и се 4удя как така при поскъпващ долар, петрола и той поскъпва?доларът и петролът са в пряка зависимост и при скъп долар както е сега (доларов индекс,и някой други валути се използват като отправна точка) петролът е с ниска цена и няма как да бъде оправдание...И КАК ТАКА ПРИ ЕВТИНА ИЛИ НАПРАВО БЕЗПЛАТНА РАБОТНА РЪКА В БГ И АКЦИЗ ОТ 350 ЕВРА ЦЕНАТА НА БЕНЗИНА Е ЕДНАКВА С ФРЕНСКАТА КЪДЕТО АКЦИЗА КАКТО ВИЖДАТЕ Е 770 ЕВРА И ЗАПЛАТИТЕ СА ОКОЛО 15 ПЪТИ ПО ВИСОКИ В НЕФТЕНИЯ СЕКТОР В ФРАНЦИЯ ПЕ4ЕЛЯТ А ТУК ЗЛАТЕВ ЦИРИКА 4Е ЛУКА РАБОТИЛ НА ЗАГУБА?????????????СПОРЕД МЕН СЕГА ЛУКА ПЕ4ЕЛИ ОТ НАД 1.5ЛВ НА ЛИТЪР С РАЗЛИ4НИ И НЕПОЗНАТИ НАМ ДАЛАВЕРИ И ВРЪТКИ КОЙТО СА ПОКРОВИТЕЛСТВАНИ ИТ ВЕЗДЕСЪШТИЯ И МНОГООБИ4АН И УВАЖАВАН ОТ ВАС СЪР,НЕГОВО ВЕЛИ4ЕСТВО,ЛОРД, БАЩИЦА боко тиквата
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 8795

    0 0 Отговор
    Е тиквата къде беше пазач? Или Лукойл продават 2 пъти по скъпо от световните борси. Или акциза не е 350Е. По вероятно е второто.Печелят по 2лв на литър. Цените в рафинерийте са еднакви. Тея мишоци нещо магерат акциза.
  • 24 MZ.акцизов

    4 0 Отговор
    Франция 770 евро акциз и 1.28 евро дизел
    България 350 евро акциз и 1.35 евро дизел
    ?!?!
  • 25 i500

    0 0 Отговор
    http://www.energy.eu/ цена на дизела във Франция 1.487 евро,България 1.378,което е разлика от 0.109 цента (около 20 ст).Това при акциз 770 евро там и 350 тук.Ако правилно смятам и 10 лева акциз са 1 ст покачване на цената на колонката,значи тук трябва да е с около 80 ст по евтин от Франция,и това само от разлика в акциза заплати,транспорт и тн не се смята.Някой журналист не е зле да поразпита за тези неща
  • 26 Някой

    0 0 Отговор
    И аз като i500 искам да пипитам, как така имаме над 2 пъти по-нисък акциз от Франция, а горивата са ни с едва 20-22ст по-евтини??? На тяхната минимална заплата толкова ли им тежи тази цена, че веднага свалиха акциза??? Та ние тук трябва да се застреляме всичките бе... егати... ще ходим с циганските катуни към Франция... видяло се е .
  • 27 Юлиян Димитров

    1 0 Отговор
    Цените на горивата са просто капката , с която ще преле чашата на търпение на българина ! А дано да излезим всички ама всички на улицата да изгоним всички политици и хрантутници от парламента !
  • 28 кик

    0 0 Отговор
    бг нема такава територия никъде, това не е държава а собственост на хардлайнерите комунисти
  • 29 икономисто

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли че в Булгаристан с по нисък аксиз или с по висок цените няма да са по ниски. Трябва да се намали печалбата на Лукойл, а това няма да стане. Ще продължават да ни залъгват че друг ни е виновен. Като няма аксиз на LPG пак си е по скъп отколкото в Италия.
  • 30 Възстанник

    0 0 Отговор
    Без коментар...Няма такава държава!
    Боко и Цоко ВЪН!До кога ще си траем?
  • 31 Акциз

    0 0 Отговор
    Значи нищо не намаляваме и това министърче няма нужда да се хаби пред Европа за намаляване на акциза!
  • 32 1 ст- :Д:Д:Д:Д:Д

    0 0 Отговор
    вобще да не се мъчат да свалят нищо, 1 ст. какво ще направи, поня да свалят с 10-15-20 ст. да има смисъм да договарят цени и акцизи, тая 1 ст. ще спестя 1 л. след 270 зареждания. Малииии срамота, смях, резил :Д