Last news in Fakti

24 Август, 2012 10:14 1 933 10

Няма опасност масовият бензин да мине 3 лв

  • бензин-
  • делян добрев-
  • поскъпване-
  • горива
Няма опасност масовият бензин да мине 3 лв - 1
Снимка: БГНЕС

Само един от видовете бензин мина 3 лева, масовият бензин и дизелът все още не са стигнали 3 лева. Според мен - няма такава опасност. По-скоро очакваме леко понижаване на цените през септември за това, че всеки август наблюдаваме сезонно увеличаване на цените. Тази прогноза направи пред Нова ТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев относно цените на горивата. Министърът допусна, че границата от 3 лева за литър може да бъде достигната от масовия бензин, само ако се случи някакъв конфликт или извънредно събитие в световен мащаб.

„Разбира се, горивото е на рекордни стойности”, не отрече министърът. Той подчерта, че в момента се разглеждат различни варианти и политики за повлияването на високите цени.

По думите на министър Добрев тези политики са много ограничени, но въпреки това посочи две неща които могат сериозно да повлияят върху цената на горивата в България.

„Едното нещо е различна акцизна политика, но това трябва да бъде решение на целия Европейски съюз”, обясни Делян Добрев. Той допълни, че високите цени на горивата са предизвикателство, което стои пред целия Европейски съюз, тъй като те вредят на икономическия ръст.

„Втората политика е по отношение на местния добив. За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на своята територия – с проучването на Черно море и на дълбоки води в него", заяви Делян Добрев, като поясни, че румънските води се проучват от над 10 години и в момента са много близо до етапа на реален добив на газ и нефт.

„Ако тези проучвания бяха започнали в България преди 5 години, ние днес можехме да говорим, че от следващата година ще започнем добив”, допълни министърът.

Той припомни, че преди седмици Министерски съвет взе решение за сключване на договор с френска компания за проучване на дълбоко Черно море, за където има данни за значителни количества на газ и нефт.

Относно случая с поредния фалирал туроператор Делян Добрев коментира, че веднага са били предприети мерки, съвместно с туроператорите и хотелиерите, за да бъде предотвратена по-голяма криза."Няма да имаме пристигнали нови туристи, които да се окажат в същата ситуация, защото посрещащият туроператор е друг", поясни министърът.

Във връзка с предложението за създаване на Гаранционен фонд, който да покрива разходите на туристите при подобни ситуации, Добрев обясни следното:

„Държавите, с които ние работим имат застраховки, което означава, че ако в България създадем гаранционен фонд, от една страна тези туристи и хотелиери ще имат право да получат пари от застраховката, а от друга - ние ще плащаме от гаранционния фонд, с което допълнително ще натоварим българските туроператори.”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Белев

    1 0 Отговор
    продажен ....... изяде хляба на трайчо. а трайчо беше пич.... опита да се противопостави на системата и го изхвърлиха. чувам и че ще го съдят...
  • 2 бай Ми4о Бейзадето

    1 0 Отговор
    Този "юноша бледен"има доста хляб да яде,докато стигне нивото на предшествениците си-Р.Ов4аров,Т.Трайков,та даже и Димитров.Изглежда добре стои на Б.Б. и той му позволява да лае за щяло и нещяло!
  • 3 велислав

    1 0 Отговор
    Ами ако мине 3лв. масовият бензин да считам ли, че министъра е некомпетентен и трябва да си ходи? Той така смятал ,че нямало да мине 3лв. По кви признаци така е сметнал? Да обясни. Или са прекалено шуробаджанашки признаците. Да се обоснове.
  • 4 избирател

    1 0 Отговор
    ТЕ(ГЕРБ) не мислят за нас, Народе????
    Преди дни ДянкOOF шумно обяви, че сме членове на ЕС и затова свалянето на акциза е невъзможно.
    В същото време френския премиер свали акциза, за да направи живота на нацията си по-поносим.
    Питам аз:
    НИМА ФРАНЦИЯ НЕ Е ЧЛЕН НА ЕС?!!!
    А истината е много проста:
    1/ Дянков ни смята за глупаци!
    2/Не му се ще да признае, че прахосаните народни парички трябва от някъде да се набавят отново, защото не след дълго далаверите на това правителство и ошушканата каса ще лъснат.
    По-висок акциз->по-високо ДДС->повече приходи в опосканата от ГЕРБ хазна!
    Та затова е целия този цирк...но ще свърши скоро....ИДАТ ИЗБОРИ!
  • 5 dido

    1 0 Отговор
    Лакоми капиталисти! Не се наядоха! Ще ги сменяме!
  • 6 Misterio

    0 0 Отговор
    Vaob6te ne znaete kakvo govorite po nqkoi put, franciq svali akciza na gorivata za6toto e nad minimuma slojen ot evropeiskiq saiuz. v bulgariq akciza na gorivata pod minimuma i zatova ne moje i trqbvat dopulnitelni dogovarianiq. 4etete statiite po vnimatelno ako obi4ate.
  • 7 NO-GERB

    1 0 Отговор
    Спокойно ще дойдат избори и Мутрите ГЕРБ логично би трябвало да си заминат освен ако народа не е прекалено сляп,че не вижда какво става или да купят изборите пак.
  • 8 ха

    0 0 Отговор
    Тоя е голем пич,само че без първата буква на думата пич,Май трябва да сме им благодарни че няма да мине3 лв,Пак от тях да мине,Да..а и държавата скапана да..а
  • 9 ivo

    0 0 Отговор
    na izborite gerbadjiite trqq da mahnem i malko po dobre shte sme
  • 10 ivo

    0 0 Отговор
    ima opasnost skoro da nesi ministar