Отидете към основна версия

7 528 28

OMV вижда надежда за възстановяване на цените на петрола

  • omv-
  • петрол-
  • брент

Коронавирусната пандемия срина глобалното търсене и печалбите на петролните компании

Снимка: Shutterstock

Енергийната група OMV вижда надежда за възстановяване на цените на петрола през втората половина на 2020-а. Причините за това са по-голямото търсене на гориво и съкращаването на добива от страни като Саудитска Арабия, заяви главният изпълнителен директор на австрийската компания. Това предаде Reuters.

Коронавирусната пандемия срина глобалното търсене и печалбите на петролните компании. Въпреки това, готовността на производители като Саудитска Арабия и Норвегия да намалят драстично добива показва, че цените на петрола имат шанс да се върнат на разумно ниво, заяви изпълнителният директор на OMV Райнер Зееле.

"Следователно очакваме цената на суровия петрол сорт Брент да се възстанови постепенно през втората половина и да достигне средна годишна стойност от 40 долара на барел", каза Зееле в интервю за Reuters.

"Консумацията на бензин и дизел в Австрия намаля наполовина през април, но след като магазините получиха разрешение да отворят, потреблението се върна на 60%", добави той.

Австрия беше една от първите страни в Европа, която затвори ресторантите и търговските обекти и призова гражданите си да останат у дома. Също така, държавата реши рано да облекчи мерките.

OMV съкращава добива на петрол в Обединените арабски емирства и в Норвегия, за да изпълни договорените квоти, но не очаква спиране на производството, обясни още Зееле.

Изправен пред критиките на инвеститорите, че енергийната група прави по-малко от конкурентите си за ограничаване на глобалното затопляне, той каза, че ще обяви конкретни климатични цели това лято. Освен това, за да покрие потреблението си на енергия, в бъдеще OMV ще разчита до голяма степен на възобновяемите източници.

„Все пак, ние няма да изградим бизнес отдел за възобновяема енергия. Вместо това ще преминем към висококачествени химически продукти и рециклиране“, допълни Зееле.

Също така, главният изпълнителен директор обясни, че до края на годината планира да вземе решение относно продажбата на близо 300 немски бензиностанции OMV, след като повече от 20 страни са изразили интерес.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 10 гласа.

Свързани новини