Отидете към основна версия

1 533 3

„Газпром“ се клонира на две в ЕС

  • газпром
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителният съвет на „Газпром“ одобри преструктурирането на европейските активи в областта на трейдинга и логистиката. Това съобщи заместник-председателят на холдинга и генерален директор на „Газпром експорт“ Александър Медведев, цитиран от РИА „Новости“.

Управителният съвет одобри насоките за преструктурирането на европейските активи, а как ще изглежда това – ще бъде решено по-късно", каза Медведев в кулоарите на форума „Петрол и газ на Сахалин“ .

Новината идва на фона на поредните проверки на Европейската комисия срещу офиси на руската компания на Стария континент. Преди дни руските медии писаха, че да изпълни изискването на третия енергетически пакет на ЕС и да избегне разследването на Еврокомисията „Газпром“ ще предпиреме преструктуриране на активите си в чужбина.

Според в. „Ведомости“ руският енергиен монополист смята да основе два дъщерни холдинга – Gazprom Storages & Transport и GMT Holding. Първият ще се занимава с инфраструктурата и преноса на синьо гориво, а вторият с търговията. Все още не е известни дали, а още по-малко как, „Газпром“ ще допусне независими търговци и доставчици до своята мрежа от газопроводи, коментират енергийни специалисти. Брюксел вече изказа опасения, че страни от Централна и Източна Европа, включително и България, са изпаднали в опасна зависимост от руския монополист.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини