Last news in Fakti

10 Септември, 2012 08:59 1 893 0

„Газпром“ отряза независимите производители на газ

  • газпром
„Газпром“ отряза независимите производители на газ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският газов монополист „Газпром“ спира за неопределено време купуването на синьо гориво от независими производители, съобщава в. „Ведомости“.

Компанията е изпратила предизвестие до своите партньори още миналата седмица. Експерти отбелязват, че „Газпром“ е бил принуден да предприеме подобна стъпка заради продължаващото свиване на потребление в Европа, която е основен партньор на Москва.

Експерти отбелязват, че мярката ще се отнася за последното тримесечие на годината. То ще засегне компании като „Новатек“, „ЛУКойл“ и „Сибнефтегаз“.

Руската антимонополна служба не изключи възможността действията на „Газпром“ да бъдат квалифицирани както злоупотреба с доминиращото положение на пазара, коментира пред в. „Ведомости“ заместник-председателят на ведомството Анатолий Голомолзин. Той все пак беше предпазлив. „Ако бъдем сезирани по въпроса, тогава ще решим“, заяви Голомолзин.

Свиването на покупките на газ от независими производители идва на фона на новината за поредното разследване на ЕК на дейността на „Газпром“.

Еврокомисията, която следи за спазването на конкуренцията в Европа, подозира, че „Газпром“ пречи на диверсификацията на газовите доставки и налага на своите клиенти необосновани цени на природния газ, като ги обвързва с цените на петрола. Предполага се, че нарушения има в общо осем държави, сред които и България.

„Делът на „Газпром” на европейския пазар е по-малко от една трета и холдингът не може да бъде смятан за монополист. Компанията спазва правилата за дейност в страните, с които работи", заяви Владимир Марков, член на управителния съвет на „Газпром“.

При закриването на форума за Тихоокеанско сътрудничество във Владивосток руският президент Владимир Путин не пропусна да обвини Брюксел, че използва енергийния монополист, за да отклони вниманието от проблемите със задълбочаващата се дългова криза на Стария континент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА