Last news in Fakti

18 Септември, 2012 19:52 1 213 2

ЕС: България да не зависи само от „Газпром“

  • българия-
  • газпром

Страните-членки на Европейския съюз трябва да ускорят свързването на своите газови и електроенергийни мрежи. Това се казва в проект на доклад на Европейската комисия за инвестициите в енергийната инфраструктура, с който се е запознал "ЮроАктив".

Балтийските държави, а също Малта, Кипър, Испания и Португалия са определени като "газови острови", защото нямат инфраструктурни връзки с останалата част от ЕС, се посочва в доклада.

Но според авторите му вероятно далеч по-сериозно е положението в страни като България, Словакия, Унгария и Румъния, които зависят от един единствен доставчик.

След руско-украинската газова криза през зимата на 2009 ЕС предприема мерки за по-добрата сигурност на енергийните доставки, но няколко години по-късно резултатите са скромни, въпреки наличното финансиране.

В документа се посочва, че България трябва да завърши осъществяваните инвестиционни проекти за междусистемни газови връзки с Румъния, Сърбия и Гърция, а също така да изгради реверсивната връзка с Турция.

"България също така трябва да играе по-активна роля в осъществяването на Южния газов коридор, който има потенциала за диверсифициране на източниците на доставка", се казва в документа. Южният газов коридор е ключов елемент от конкуриращите се проекти за доставяне на "синьо гориво" в Европа от находището "Шах Дениз ІІ" в Азербайджан

За момента България се е ангажирала с предложения от "Газпром" проект Южен поток", който е смятан за съперник на Южния газов коридор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ЦЯЛА ЕВРОПА Е В РЪЦЕТЕ НА ГАЗПРОМ ,ТЕ ТРЪГНАЛИ АКЪЛ ДА ДАВАТ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ,ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА ИСКАРАТ И 5 ДНИ БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ
  • 2 СССР

    0 0 Отговор
    о да много зависи българия от газпром с тая цена 5 стотинки за 1 литър газ направо да се отказва от тях какво чакате
Новини по държави: