Отидете към основна версия

2 526 4

Кирил Темелков: Не знаем кое е по-негативно - политическата нестабилност или санкциите на САЩ

  • турски поток-
  • санкции

"Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи, каза той

"И политическата нестабилност, и санкциите на САЩ оказват влияние върху текущите проекти. Не може да се прецени кое е по-негативното от двете". Това каза пред БНР Кирил Темелков, бивш изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" по повод на изявлението на Държавния департамент на САЩ, че ще включи „Турски поток“ и „Северен поток-2“ сред проектите, попадащи под санкциите на закона „За противодействие на противниците на Америка с помощта на санкции“ (CAATSA).

По думите му големите енергийни проекти се договарят години напред и тяхната реализация не е изцяло зависима от конюнктурата, но е важно да има спокойствие, за да се случат в определените срокове.

В предаването "12+4" по БНР Темелков заяви, че е малко вероятно да се случи сценарий, при който следващо правителство в България да реше, че проектът "Балкански поток" няма да се реализира:

"Развитието на "Балкански поток" е свързано с много правила и договорености, които са направени и дават ангажименти - към "Газпром", като основен участник, резервирал капацитет по тръбата". 

Темелков обясни, че "Балкански поток" е концепция и не е дефиниран в официални документи:

"Концепцията "Балкански поток" се разработва от няколко проекта - единият е разширение на нашата мрежа, другият - транзитен газопровод с обект в Сърбия. ... Изплащането на проекта "Балкански поток" вече е договорено и рискът не се води изцяло от България. Не можем да твърдим, че "Балкански поток" изцяло е зависим от "Турски поток", но това напрежение (санкциите на САЩ - бел.ред.) дава отражение на неговата рентабилност и на изплащането му във времето".

Кирил Темелков посочи, че едната тръба на "Турски поток" вече е изградена - тя захранва турския пазар, а "Балкански поток" може да функционира на базата на една тръба от "Турски поток" и отново да бъде европейски проект, който да е осигурен и с капацитет, който не е само от "Турски поток".

Бившият изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" беше категоричен, че няма сценарий, при който да сме заровили една тръба, която няма да се използва. 

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини