Отидете към основна версия

2 961 11

Николай Вълканов: Шистовият газ е богатство и шанс за България

  • николай вълканов-
  • шистов газ-
  • минстрой холдинг

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ и на настоятелството на Минно-геоложкия университет, обявен за „Мистър Икономика 2012“, заяви в ефира на Радио К2, че въпреки кризата България предлага добри възможностите за бизнес. „Банките са пълни с пари. Ако имаш добра бизнес идея, има кой да я финансира, имаме добра законова рамка и най-добрия в Европейския съюз корпоративен данък“, изтъкна той.

Прав е министър Делян Добрев, че „Горубсо-Мадан“ е в добри ръце, похвали се Вълканов. „Осем месеца след като получихме концесията, разплатихме 35 млн. лв. стари задължения, получихме от НАП документ, че „Горубсо-Мадан“ не дължи никакви данъци на държавата. На фона на заложения в икономическата рамка на ЕС за 2013 г. растеж от 1,5%, ние се целим в 30-40%“, посочи Вълканов и заяви увереност в тяхната изпълнимост.

„Изходът от кризата минава през уважението към държавата и почтеността към нея. Една държава живее от данъците на своите граждани. Ако 30-40% от икономиката е в сивия сектор, как ще бъдат осъществявани образователна, подоходна и прочее политики?“, реторично запита бизнесменът.
Според него не може в държава като България да има 800 000 фирми. Тези фирми са предимно в сферата на търговията: един купува от втори и продава на трети.

„Минстрой Холдинг“ инвестира около 70-80 млн. лв. във възобновяеми енергийни източници – малки ВЕЦ и фотоволтаици по немски проект и финансиране в района на Сливен и Ямбол, допълни Вълканов.
Шистовият газ ще направи България най-привлекателната за инвеститори държава в ЕС, убеден е той: „Какво направиха САЩ? Пуснаха шистовия газ, направиха цената на петролния газ 100$ (600$ при нас) и в годините на криза американската индустрия тръгна нагоре. При такава цена на газа трябва да очакваме инвестиции, в това число и български, в торове, металургия и т.н. Шистовият газ е огромно богатство и шанс за превръщането на България в една от най-бързо развиващите се икономики. Първият проект, за разработване на добруджанското находище, беше направен още през 1985-86 г. от „Минстрой“ и американо-канадска фирма“.

Вълканов се ангажира с твърдението, че технологията на добива е напълно безопасна. „Ползата от шистовия газ е очевидна за мен, но си давам сметка, че хората са резервирани тъкмо заради непознаването на технологията. На предстоящата конференцията на Българския енергиен форум ще пледирам за мащабна медийна кампания по темата“, завърши Николай Вълканов.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ залагат на шистовия газ и петрол

    Резервите от шистов петрол ще увеличат с 11% световните запаси на черното злато. Това показват американски правителствен доклад. Администрацият ...
    11.06.2013
    1 278
    1