Last news in Fakti

11 Юни, 2013 10:52 1 272 1

САЩ залагат на шистовия газ и петрол

  • шистов газ

Резервите от тези две горива могат да променят лицето на световния пазар на енергия

Резервите от шистов петрол ще увеличат с 11% световните запаси на черното злато. Това показват американски правителствен доклад.

Администрацията за енергийна информация прогнозира, че има близо 345 млрд. барела от „технически добивни" запаси от шистов петрол в 41 страни.

Други 7 299 трлн. куб. фута залежи на шистов газ може да увеличи 47% запасите от природен газ.

Експертите предупреждават, че технически добивните резерви не са гарантирани доставки.

Миналия месец Международната агенция по енергия обяви, че последните данни могат да превърнат САЩ от световен вносител на нефт в износител през следващите пет години.

В същото време прогнозите за запасите за шистов газ в САЩ се повишиха от 32 млрд. барела на 58 млрд. барела.

Експерти отбелязват, че тези данни са оценка за това колко нефт или газ могат да бъдат извлечени с помощта на най-новите технологии и те не вземат под внимание икономическата им жизнеспособност.

„Резервите са едно нещо, но възможността за увеличаване на производството от тези резерви е друго нещо, което не е толкова лесно, в много части на света", заяви Ян Стюарт, ръководител на енергийни изследвания на Credit Suisse в Ню Йорк.

Пример за това е Полша, където се оказа, че резервите от шистов газ са трудни за добив.

Сегашният доклад на Администрацията за енергийна информация е първият, който прави прогноза за световните запаси от шистов петрол и газ. Предишният през 2011 г. изследваше залежите в САЩ. Русия има най-много запаси от шистов петрол, оценявани на 75 млрд. барела, изпреварвайки САЩ и Китай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kalina Ganeva

    0 0 Отговор
    Моля САЩ да си държат вредния шистов петрол при тях, има къде-къде по-добри източници на енергия, стига човек да потърси.