Last news in Fakti

8 Декември, 2012 19:59 2 948 11

Николай Вълканов: Шистовият газ е богатство и шанс за България

  • николай вълканов-
  • шистов газ-
  • минстрой холдинг

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг“ и на настоятелството на Минно-геоложкия университет, обявен за „Мистър Икономика 2012“, заяви в ефира на Радио К2, че въпреки кризата България предлага добри възможностите за бизнес. „Банките са пълни с пари. Ако имаш добра бизнес идея, има кой да я финансира, имаме добра законова рамка и най-добрия в Европейския съюз корпоративен данък“, изтъкна той.

Прав е министър Делян Добрев, че „Горубсо-Мадан“ е в добри ръце, похвали се Вълканов. „Осем месеца след като получихме концесията, разплатихме 35 млн. лв. стари задължения, получихме от НАП документ, че „Горубсо-Мадан“ не дължи никакви данъци на държавата. На фона на заложения в икономическата рамка на ЕС за 2013 г. растеж от 1,5%, ние се целим в 30-40%“, посочи Вълканов и заяви увереност в тяхната изпълнимост.

„Изходът от кризата минава през уважението към държавата и почтеността към нея. Една държава живее от данъците на своите граждани. Ако 30-40% от икономиката е в сивия сектор, как ще бъдат осъществявани образователна, подоходна и прочее политики?“, реторично запита бизнесменът.
Според него не може в държава като България да има 800 000 фирми. Тези фирми са предимно в сферата на търговията: един купува от втори и продава на трети.

„Минстрой Холдинг“ инвестира около 70-80 млн. лв. във възобновяеми енергийни източници – малки ВЕЦ и фотоволтаици по немски проект и финансиране в района на Сливен и Ямбол, допълни Вълканов.
Шистовият газ ще направи България най-привлекателната за инвеститори държава в ЕС, убеден е той: „Какво направиха САЩ? Пуснаха шистовия газ, направиха цената на петролния газ 100$ (600$ при нас) и в годините на криза американската индустрия тръгна нагоре. При такава цена на газа трябва да очакваме инвестиции, в това число и български, в торове, металургия и т.н. Шистовият газ е огромно богатство и шанс за превръщането на България в една от най-бързо развиващите се икономики. Първият проект, за разработване на добруджанското находище, беше направен още през 1985-86 г. от „Минстрой“ и американо-канадска фирма“.

Вълканов се ангажира с твърдението, че технологията на добива е напълно безопасна. „Ползата от шистовия газ е очевидна за мен, но си давам сметка, че хората са резервирани тъкмо заради непознаването на технологията. На предстоящата конференцията на Българския енергиен форум ще пледирам за мащабна медийна кампания по темата“, завърши Николай Вълканов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свидетел

    0 0 Отговор
    Ето кой имаше интерес от убийството на Илия Павлов освен Доган..
  • 2 aman

    0 0 Отговор
    aman
  • 3 Мадан

    0 0 Отговор
    Човека който купи Горубсо от Захариев ,и разправя наляво и надясно че е увеличил заплатите с 40%,а в действителност ги намали с 50%!Е вярно е плаща навреме ,но цялата заплата е колкото половинките който даваше Захариев!Който при едно отняколкото откривания на Върба-Батанци,гарантираше че до нова година ще работят 350 човека,а работят по-малко от 10 души!В такава държава като нашата ,такива стават „Мистър Икономика 2012“
  • 4 тото

    0 0 Отговор
    един от най-големите мошенници на България.
  • 5 123

    0 0 Отговор
    мошеник
  • 6 кик

    0 0 Отговор
    от шистовия гас народът ще обеднее още пое4е защото ще се рекламира и експлоаират още пове4езаради ниското заплащане а депутати политици министри и техните кръгове и фирми ще танат още по богати а народът ще се лъготи за обема на находищата.....с една дума никаква полза за народа....такъв е бг ген това е....колко и да има народът все ще зле и оставе сам да се оправя
  • 7 Jack Western

    0 0 Отговор
    Ето един типичен заговорник - "не може да има 800000 фирми", разбирайте - "трябват ни повече роби".Друго - "Чудесният" нисък 10 % корпоративен данък е крайно дясна мярка, която възпрепятства социализирането на богатството.Така ресурса се съсредоточава в олигарсите. Трето - шистовия газ - дори да приемем , че може да се добива безопасно пак не е необходимо да се вади при сегашните закони, ползите пак ще отидат в олигархията.Някога, когато разкараме тези "инвеститори" може и да стане време да извадим газа.
  • 8 234

    0 0 Отговор
    на каква лихва дават пари банките бе мошеник ?? кое им е европейското ? увеличават си я даже без да уведомяват ? и ти ще си в първите които ще се намърдат в газа
  • 9 некой си

    1 0 Отговор
    И само лека поправка,в САЩ в повечето щати добиването на шистов газ е замразено,след наблюдавана учестена сеизмологична активност.Много от екоорганизациите протестират и успяват да спрат добива в други райони на Америка поради въздействието върху околната среда която се замърсява невъзвратимо.Франция е преразгледала изцяло позицията си спрямо добива на шистов газ и в момента много големи компании търсят гьотверенски държави кат нашата с подобие на човешко население което всъщност е овче и всячески се стремят да прокарат лоби за добиване на шистов газ.Много от държавите които са добивали по един или друг начин шистов газ са усетили негативното влияние и пак повтарям търсят гьотверенски държави с учени , които да успокояват населението,видите ли колко ще сте добре ако ви нацъгъркаме,унищожим подпочвените ви води,унищожим природата и накрая самите овчеподобни хора.УУУУУУУУУУУ анатема на всички гьотверени,които искат да довършат по такъв грозен начин тази дъражава и тоз народ.
  • 10 гост

    0 0 Отговор
    Бива платени статии, ама на такива простотии няма нормален човек, кото да се върже. Само си скапваш репутациата така Иринче. Кажи поне добри пари ли взе за тези глупости.
  • 11 Boyko1212

    0 0 Отговор
    Този измамник фалира Минстрой Мадан, ощети данъчния бюджет с над 10млн., които дължеше дружеството, после прехвърли шахтата от Минстрой Мадан АД на Върба-Батанци за да не му е продаде НАП. Има изключително ниско ниво на интелект, всички които са работили с Вълканов са наясно, че не е способен да ръководи предприятие от този мащаб, наема само посредствени хора, всеки които разбира от геология, металургия и рудодобив бива уволняван, само Кольо Добрев разбираше от металргия, но понеже отдавна не е никакъв собственник или управител, а подставено лице на Петър Стоянов, Б.Б. и Ахмет Доган затова не взима решенията.
    Б.Б. е реалния собственник на Горубсо Мадан, а Мистър Икономика ги ръси все в този дух-за общата публика. Захариев даваше заплати по 2-3.000лв когато цените на оловото и цинка бяха в пикови позиции и бе данъкоплатец номер 1 по времето на Иван Костов (които бе реалния собственник на Горубсо-Мадан), а Ахмет Доган на Горубсо-Златоград, но отношенията му с Б.Б. и банките не вървяха добре и се бе самозабравил, та миньорите от мадан (които не прощават) му дадоха урок. Б.Б. естественно заплаши Захариев, че ще го набута в затвора и ще му вземе всички други фирми, затова се прехвърлиха акциите, това е истината и всички в Родопите го разбраха, много жалко че такъв уважаван вестник също прави реклама на олигарсите на Герб, които забърсаха ГЕРУБСО, ама така както в Европа не е било. Този Мистьр Икономика не неук и в счетодство, защото не е инвеститал 35млн.лв, а всичко коезо влага излиза от печалбата, която е 1,2-1,5млн.лв месеччо, а също е ипотекирал предприятието в Сосаети Женерел за 15млн. Евро за да плати на бюджета- иначе немски фонд щеше да изкупи дълговете на Горубсо-Мадан към държавата и щеше да се окаже , че трябваше да плаща на немците. Само 1.2млн дадоха за заплати и взеха след три седмици 3,3млн. лева от руда, която ве натрупана във флотационнната фабрика на Рудозем. Освен това съкрати заплатите и работните места, в Рудозем от 110 души уволни 33-35...но наште журналисти не излизат от СОфия да видят или не искат да видят истината. Да не говорим, че данъчните му възтановяват дебели ДДС-та за два дни без проверки, както е нормално в други фирми...Освен това получава концесии за рудници в които от немско време няма руда, единственната групировка Мултигруп и КЦМ, която държи монопола на оловно-цинковата руда в България, всички останали фирми се мачка безцеремонно и се сблъскват с данъчни запори, ревизии, прокурорски проверки докато се подарят бизнеса на Б.Б. и мутрата мултак. След изборите няма да се промени нищо, защото Ахмет и Станишев дадоха 100млн.лв без търга на този симпатяга да разваля АЕЦ-Белене. Поне да не дразни хората в медиите, понеже хората знаят кои организира миньорите на стачки и кои плаща на синдикатите. Много жалка държава сме. Изключително съм разочарован от медийната група на Капитал. Толкова непрофесионално интервю от времето на Т.живков не е имало.
    Този измамник фалира Минстрой Мадан, ощети данъчния бюджет с над 10млн., които дължеше дружеството, после прехвърли шахтата от Минстрой Мадан АД на Върба-Батанци за да не му е продаде НАП. Има изключително ниско ниво на интелект, всички които са работили с Вълканов са наясно, че не е способен да ръководи предприятие от този мащаб, наема само посредствени хора, всеки които разбира от геология, металургия и рудодобив бива уволняван, само Кольо Добрев разбираше от металргия, но понеже отдавна не е никакъв собственник или управител, а подставено лице на Петър Стоянов, Б.Б. и Ахмет Доган затова не взима решенията.
    Б.Б. е реалния собственник на Горубсо Мадан, а Мистър Икономика ги ръси все в този дух-за общата публика. Захариев даваше заплати по 2-3.000лв когато цените на оловото и цинка бяха в пикови позиции и бе данъкоплатец номер 1 по времето на Иван Костов (които бе реалния собственник на Горубсо-Мадан), а Ахмет Доган на Горубсо-Златоград, но отношенията му с Б.Б. и банките не вървяха добре и се бе самозабравил, та миньорите от мадан (които не прощават) му дадоха урок. Б.Б. естественно заплаши Захариев, че ще го набута в затвора и ще му вземе всички други фирми, затова се прехвърлиха акциите, това е истината и всички в Родопите го разбраха, много жалко че такъв уважаван вестник също прави реклама на олигарсите на Герб, които забърсаха ГЕРУБСО, ама така както в Европа не е било. Този Мистьр Икономика не неук и в счетодство, защото не е инвеститал 35млн.лв, а всичко коезо влага излиза от печалбата, която е 1,2-1,5млн.лв месеччо, а също е ипотекирал предприятието в Сосаети Женерел за 15млн. Евро за да плати на бюджета- иначе немски фонд щеше да изкупи дълговете на Горубсо-Мадан към държавата и щеше да се окаже , че трябваше да плаща на немците. Само 1.2млн дадоха за заплати и взеха след три седмици 3,3млн. лева от руда, която ве натрупана във флотационнната фабрика на Рудозем. Освен това съкрати заплатите и работните места, в Рудозем от 110 души уволни 33-35...но наште журналисти не излизат от СОфия да видят или не искат да видят истината. Да не говорим, че данъчните му възтановяват дебели ДДС-та за два дни без проверки, както е нормално в други фирми...Освен това получава концесии за рудници в които от немско време няма руда, единственната групировка Мултигруп и КЦМ, която държи монопола на оловно-цинковата руда в България, всички останали фирми се мачка безцеремонно и се сблъскват с данъчни запори, ревизии, прокурорски проверки докато се подарят бизнеса на Б.Б. и мутрата мултак. След изборите няма да се промени нищо, защото Ахмет и Станишев дадоха 100млн.лв без търга на този симпатяга да разваля АЕЦ-Белене. Поне да не дразни хората в медиите, понеже хората знаят кои организира миньорите на стачки и кои плаща на синдикатите. Много жалка държава сме.