Отидете към основна версия

6 810 63

Глад за кадри по морето за "Лято 2021"

  • плаж-
  • море

Преди сезона

Снимка: БГНЕС

Сериозен кадрови проблем пред туризма и много неясноти около старта на сезона. Така в Слънчев бряг обобщават пред БНР ситуацията в бранша в средата на април.

Хотелиерът Венелин Ташев миналата година е работил с персонал от 250 души, тази година до момента е наел едва 50:

"Така и не можахме да ги назначим заради пандемията миналата година. Свършиха им договорите за борсите и хората останаха без никакви пари и когато ги потърсихме в края на юни и началото на юли, те вече всички бяха по чужбина. По този начин си изгонихме кадрите и в момента не знаем с кой ще работим! Тепърва започваме да прозвъняваме на старите кадри, да видим кой е тук, кой го няма и да започваме да търсим хора от други дестинации - Молдова, Украйна, можем да стигнем и до Египет!"

Трудно ще е за всички позиции, а нивата на заплатите не могат да бъдат променяни заради нестабилната ситуация и неяснотата ще има ли туристи, добавя Ташев. Относно важните решения пред новата власт в сферата на туризма, хотелиерът посочи:

"Новото правителство трябва спешно да реши за визите за руснаци и за трети страни като Турция, арабските страни, за тестовете и за начина, по който ще влизат туристите. Това трябва да бъде обявено в другите държави. Сега ние не знаем с кои полети ще отваряме, с кои туристи ще работим."
Според хотелиерът, ако се действа адекватно, може да има туристически сезон през юли и август.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини