Last news in Fakti

18 Април, 2021 22:30 6 794 63

Глад за кадри по морето за "Лято 2021"

  • плаж-
  • море

Преди сезона

Глад за кадри по морето за "Лято 2021" - 1
Снимка: БГНЕС

Сериозен кадрови проблем пред туризма и много неясноти около старта на сезона. Така в Слънчев бряг обобщават пред БНР ситуацията в бранша в средата на април.

Хотелиерът Венелин Ташев миналата година е работил с персонал от 250 души, тази година до момента е наел едва 50:

"Така и не можахме да ги назначим заради пандемията миналата година. Свършиха им договорите за борсите и хората останаха без никакви пари и когато ги потърсихме в края на юни и началото на юли, те вече всички бяха по чужбина. По този начин си изгонихме кадрите и в момента не знаем с кой ще работим! Тепърва започваме да прозвъняваме на старите кадри, да видим кой е тук, кой го няма и да започваме да търсим хора от други дестинации - Молдова, Украйна, можем да стигнем и до Египет!"

Трудно ще е за всички позиции, а нивата на заплатите не могат да бъдат променяни заради нестабилната ситуация и неяснотата ще има ли туристи, добавя Ташев. Относно важните решения пред новата власт в сферата на туризма, хотелиерът посочи:

"Новото правителство трябва спешно да реши за визите за руснаци и за трети страни като Турция, арабските страни, за тестовете и за начина, по който ще влизат туристите. Това трябва да бъде обявено в другите държави. Сега ние не знаем с кои полети ще отваряме, с кои туристи ще работим."
Според хотелиерът, ако се действа адекватно, може да има туристически сезон през юли и август.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    138 6 Отговор
    Не сте за съжаление вие..........
    Сами сте си виновни!
  • 2 C2H5OH

    116 4 Отговор
    Туризма по морето е умряло куче. Особено големите хотели ,има да висят като Свинкса на Египет !
  • 3 Вова император

    14 42 Отговор
    Това лято ще щурмуваме Черноморието по един или друг начин..

    Коментиран от #34

  • 4 глухо червено прасе на кръстовище

    79 5 Отговор
    глад за цигани викачи за кръчмите по морето 2021 ,и продавачи на : Царевицьеййй сладка ,златна ...

    Коментиран от #7

  • 5 тарикату

    28 10 Отговор
    аз съм кадър екстра, паля голфу и ида..
    и рускини и полякини мога да плющя.
  • 6 яяяяя

    110 1 Отговор
    Още по голям ще е гладът за туристи! Така, че споко, персонал няма да е необходим!
  • 7 Пловдив

    44 2 Отговор

    До коментар #4 от "глухо червено прасе на кръстовище":

    "Царевикейшън, млечнейшън, сладейшън, евтинейшън". Без майтап, така викаха двама цигани, които продаваха варена царевица на плажа в Ахтопол още през вече далечната 2001 г.

    Коментиран от #8

  • 8 Фото Мексико

    16 15 Отговор

    До коментар #7 от "Пловдив":

    Глупости.. 2001г нямаше кьорав англичанин по Черноморието ни.

    Коментиран от #19

  • 9 Магерас

    109 4 Отговор
    Абе от Египет не знам дали ще намерите кадри, ама ако се поразтършувате по-надолу- Судан..Еритрея, може и да намерите някой бедуин с камила. Иначе един сезон ви ядох попарата..втори няма да има. Аз отпрашвам в Гърция, Кипър...да, гърбене е яко, ама знаеш защо . Един сезон-чисто пара настрани-12хл евра. Да не съм луд да си губя златни години от живота за да печелят всякакви цървули- пишман хотелиери на мой гръб. Айде, че тия дни заминавам..

    Коментиран от #12, #16, #42

  • 10 Гост

    86 2 Отговор
    Глад за кадри... Като се научат да плащат тогава да реват. Читавия персонал избяга на вън! Говоря за читавия, а не готвач, сервитьор или барман дето не знаят елементарни правила и етикет.

    Коментиран от #31

  • 11 Госあ

    53 6 Отговор
    Ах, аз мислех че има глад за кадри в медицината, биотехнологиите и ядрената енергетика. А то по морето имало глад за кадри. К'вито и да са тия кадри. Ааахахаха. Значи всичко е наред. България се развива и има отлично здравеопазване.
  • 12 не си струва

    14 34 Отговор

    До коментар #9 от "Магерас":

    За Кипър ще ти трябват 3 ПЦР теста, един в БГ, един на пристигане и един на тръгване. Да не говоря, че има риск и да т изамине почивката по карантини и да се бръкнеш евентуално за оше един ПЦР.

    Коментиран от #14, #25, #59

  • 13 ГЕРБ=БСП=ДПС

    70 2 Отговор
    Докато робовладелците в България не повишат заплатите, а политиците не въведат необлагаем минимум върху доходите и прогресивни данъци. За робовладелците, ще става все по трудно да ни намират роби.
  • 14 Боцмано

    65 3 Отговор

    До коментар #12 от "не си струва":

    Човекът отива да бачка там цял сезон.Какви почивки,какви тестове?При 12 хил. чисто за сезона,едва ли ще го събори цената на два или три ПСР-а.А тук другарят Ташев от статията му казва,че не знае дали ще може да му даде заплата.
  • 15 Амед Азнавур

    67 3 Отговор
    никога в лайностан на почивка, а лъжа е за кадрите..има но не им плащат 4 м изпитателен срок и ги гонят уж не се справят а те се скъсват да се доказват ..а. чорбаджията ги експлоатира и гони и наема пак други
  • 16 човек

    59 4 Отговор

    До коментар #9 от "Магерас":

    Само в Сибир може да намерят кадри да им работят за 300-400 евро месечно. Защото днес, дори африканците и камиларите минават транзит на път за по-високи социални помощи на Запад. Отколкото са средните заплати у нас.
  • 17 Бг кaдър

    41 1 Отговор
    Еми кaто иcкaте дa aнгaжирaте хорaтa дa ca ви нa рaзполжение 24/7 aмa дa им плaтите aко отворите и колкото решите, тaкa ще е. aмa то и туриcти нямa дa имa, тъй че cпоко.
  • 18 Ганьо

    54 2 Отговор
    Въпроса с кадрите е решен- туристи няма да има....
  • 19 90те

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "Фото Мексико":

    Еври бари на магари ?
  • 20 КРАДЦИ

    48 2 Отговор
    ЕЛАТЕ ДА РАБОТИТЕ , А ПОСЛЕ ЩЕ ВИ ОБЯСНИМЕ , ЧЕ ПАРИ НЯМА ДА ВИДИТЕ !
  • 21 Sunny Beach

    6 53 Отговор
    Отстрани е много лесно.Я отворете хотел или ресторант със най малко 10 човека персонал и да трябва да давате поне по 12 бона на месец за заплати да видим тогава какво ще говорите

    Коментиран от #23, #29, #37, #62

  • 22 АЙСИКЪНЪ

    35 1 Отговор
    ОТ ЕГИПЕТ КАТО НАМЕРИТЕ БАЛЪК ДА ВИ РАБОТИ ЗА 500 ЛЕВА ША СИ ОДРЕЖА КОЖАТА , НАЙ - АЛКОТО ЩЕ ВИ ВЗРИВИ ХОТЕЛА АЙДУШКИ ! ТОЙ ЩЕ ДОЙДЕ ЗА 500 ДОЛАРА А ДВА МЕСЕЦА ЩЕ РАБОТИ ЗА ТЯХ МИ КВАРТИРАМИ ДРУГО МИ ТРЕТО И С КВО ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ? МОШЕННИЦИ СКАПАНИ !
  • 23 Cлънчaк

    40 2 Отговор

    До коментар #21 от "Sunny Beach":

    И кво викaш по леcно е дa не плaщaш aмa дa иcкaш. Ти cи типичен предcтaвител нa хотелиерcкaтa кacтa
  • 24 Пръц

    27 1 Отговор
    Вързано куче ще скъса синджира и ще напали с 200 през границата.
    Търсете в Африка,може да намерите някой безработен да ви работи без пари.
  • 25 Магерас

    27 2 Отговор

    До коментар #12 от "не си струва":

    Ти не ми прави сметката на мене. Оправяй себе си.... и 10 теста да са пак си струва. А пък на тебе като ти се виждат много- стой си дОма, или набери бригада готвачи от Столипиново и айде на Слънчака Ще те лапнат ''одма''. И за изработени 6 месеца, я ти платили 5, я не. Пък и тях ще ти платят в най-добрия случай наполовина. Щот''Корона'' ..нема туристи. Мерси...без мен.

    Коментиран от #43

  • 26 Йозеф

    39 1 Отговор
    Това звучи като: Търсим балъци на минимална, останалото квото си изкарат от бакшиши 😂😂, ако не вземат никакви пари е виновно правителството.
    Аланкоолу, читав готвач е 3500+лв чисто, каквито са ти хората от персонала - такива и клиентите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Има изход

    20 0 Отговор
    Викате суданци. Те там работят за 50 ст. на час.
  • 29 mazen

    40 2 Отговор

    До коментар #21 от "Sunny Beach":

    Ако си тъпа гъдулка, каквито са 99% от "бизнесмените" по морето, ще ти е трудно и 2ма персонал.
    Хотел се отваря, като преди това имаш бизнесплан в които са предвидени рискове за бизнеса и т.н. и т.н. Нещо, което тукашните тупани "бизнесмени" не са и чували.
    Някои мои клиенти си пазят кадрите, като им плащат дори и когато не работят, защото после кадри - йок.
    Добре е да фалират 70%, че на останалите гайди да им светне как се работи.
  • 30 Хотелиерът Венелин Ташев

    31 1 Отговор
    Да си продаде Ролс Ройсъ и по скромно .... Не може все да лапаш .... С гербаджии дойде време да платите гяволъкът си....ако не ти стигнат тегли кредит.
  • 31 Ташунко сапа

    36 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Пич, то вече и ''нечитавия'' отнесе плувката. Като гледам какво реване е по медиите за персонал. Ама хак да ви е на тарикатите. Много ми е интересно..ти по какви критерии определяш кой е читав и кой не. Аз от години работя в чужбина и то с доста българи. Досега ''нечитави'' не срещнах. Или за теб са ''читави'' докато са на минимална на пробен период и като дойде време- къш, да идват други. На тия номера сме се нагледали Много има да търсиш ''читави'', другарю, много. Балъците, както виждаш, вече са на изчезване .
  • 32 Ти си

    25 1 Отговор
    Кандидатствах за работа като ротесиер с дългогодишна практика в страната и чужбина и с грамоти от участия на рощилиядата в Лесковац , говоря свободно 4 чужди езика а смешника ми предложи 4000 лв. бруто за 6 дневна седмица по 12 + часа на ден. Отказах му а той ме напсува .....
  • 33 Бг турист

    39 1 Отговор
    За България единствено фамилните хотелчета за по 10-15 гости имат някакво бъдеще. Така, както е в Гърция например. А се настроиха такива мастодонти, дето стоят полупразни и само лапат разходи. Време е да стане като в Испания- събаряй и възстановявай природата. Колкото и да се опъват пишман хотелиерите- годините на подобен туризъм отминаха безвъзвратно.И няма да се върнат. Само че,като гледам още не могат да ''вденат'' каква е ситуацията. Жалкото е, че разсипаха прекрасната ни природа и напълниха морето с ла..на.
  • 34 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Вова император":

    По друг начин!
  • 35 САТЪРА НА ХАНА

    16 1 Отговор
    ПРОБЛЕМА Е В МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА - НЕ Е В НАРОДА :))
  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    10 2 Отговор
    МОЖЕ ДА ВНЕСЕТЕ МЪЖКИ РУСАЛКИ ОТ АЗИАТСКИТЕ РЕСПУБЛИКИ НА БИВШИЯ СССР ...................
    ....................... САМО ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СА ДЖИХАДИСТИ :))
  • 37 ежко

    24 5 Отговор

    До коментар #21 от "Sunny Beach":

    Нито ти искам бизнеса,нито клиент ще ти стана.Оправяйте се -това са си ваши проблеми.Ако искате се преквалифицирайте, ако искате се реорганизирайте -ваша си работа.
    Не ме кефи особено да почивам на Черноморието по хиляда причини и най-важната от които е,че не искам да бъда отровен от престоелите ви манджи.Гледам сам да си приготвям храната, не защото нямам пари да си я позволя да седна в кръчмите ви,а защото ви нямам доверие, за разлика от доверието ми, което се ползват колегите ви от други страни.Вари го,печи го - Ганьо си е Ганьо....
  • 38 САТЪРА НА ХАНА

    8 0 Отговор
    2 ПИЦИ 4 ТОППИНГС И 2 КОЛИ 600 МЛ БУТИЛКИ 30 ДОЛАРА ..... БАКШИШ 5 ДОЛАРА ... МИМАЛНА ЗАПЛАТА 10 ДОЛАРА / ЧАС :))
  • 39 Илюминат

    31 2 Отговор
    Това го слушаме всяка година , със или без пандемия , последните 5 години! Почнахте да внасяте укри , само и само да ви работят без пари и да Ви търпят издеваделствата! Истината е , че имате глад за шматки , които да бачкат за жълти стотинки и дори когато туризма жънеше здраво , плащахте на рецепционисти и камериерки и служители по шведски маси, някакви смешни и минимални заплати! Освен това ги юркахте за допълнителни смени, не плащахте оувъртайм , защото видиш ли , било пълно с чакащи за тяхната работа! Е чакащите свършиха, мълвата се разнесе и в най малкото селце и градче, всеки знае какви робовладелци сте! Вашите страдания предстоят и ако не се научите да плащате и да се държите човешки , това е краят ви!

    Коментиран от #40

  • 40 NikNay

    11 5 Отговор

    До коментар #39 от "Илюминат":

    Колега, коментара ти е добър но защо го омърси с думта "овъртайм" - ние на село говорим прост бългаски и му казваме "инзвънредни часове" ? Опитваш ли да впечатлиш някого като се пожеш потентен с познаване на чужди думи

    Коментиран от #44

  • 41 Ако

    12 7 Отговор
    Отидеш да кандидатства за шофьор на тир на автобус те питат имаш ли всички документи? А като итиде някой да кандидатства за готвач въпросния казва нямам диплома ама сичко моа да прая. И това било готвач божеееее. За шофьор книжка, психо, професионална компетентност, стаж и то международен опит и чак тогава почват да мислят дали да ти дадат камион който струва около 100хил. Евро или автобус за 200хил. Евро. А някакъв самозван готвач щял да извива ръце пти положение че голяма част от тях стават да белят картофи и то ако е с машина не могат да я пуснат. Е това са българските претинциозен готвачи. Първия въпрос на готвачу е колко пари за ми даваш на ден ли за ми плащаш или кък? В чужбина белят картофи и като дойдат аз съм работил навънка готвач. Уважаеми не се подигравайте с тази професия и преди да кажете че сте готвачи помислете само три минути. Професия" Готвач" е уникална отнасяйте се с огромно уважение спрямо нея.

    Коментиран от #48, #51, #52, #55, #56

  • 42 Мечта

    8 6 Отговор

    До коментар #9 от "Магерас":

    Знаеш ли кога ще изкараш 12хил евро в Кипър?Точно никога.От 20 години живея в Кипър.Вики хотели са затворени в моментаДори и да е пълно с туристи пак не можеш да ги изкараш.

    Коментиран от #46, #47, #58

  • 43 Мечта

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "Магерас":

    В момента ако идваш от България и нямаш жълт лист(документ за постоянно пребиваване)няма да те пуснат да в лезеш в Кипър
  • 44 Илюминат

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "NikNay":

    Колега , забележката ти има логика , но ми е трудно да я приема от някой , чието име е написано с латински букви!

    Коментиран от #45

  • 45 NikNay

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Илюминат":

    За съжаление някои неща просро си принуден да ги пишеш на латиница. NikNay е извадка от адреса ми в електронната поща.
  • 46 Магерас

    10 2 Отговор

    До коментар #42 от "Мечта":

    Приятел. Аз пък от 15 години съм всеки сезон или в Кипър или в Гърция. Не те знам къде си работил и какво, но аз имам в момента предложения( пиша предложения а не ''оферти) от 4 места където съм работил-3 от Гърция и 1 от Кипър. И наистина най-ниско заплащане -1600 евро ми предлагат от Кипър. Разбира се че няма да отида, защото най-доброто е от Гърция -2100. Чисти. Като пом. готвач. От май до към 20 октомври...сам можеш да сметнеш. Както виждаш имам избор. Но какво ли ти разправям То може и 50 години да си в Кипър ама каква е файдата.
  • 47 Магерас

    12 1 Отговор

    До коментар #42 от "Мечта":

    И да допълня м/ду другото- покрити са ми всички разходи-транспорт, пребиваване..храна. Сигурен съм че знаеш за разходите, но все пак да вметна. Че сега ще почнат да ми правят едни тънки сметки и да ме убеждават как и в България ще изкарам същите пари...някога, и то насън.

    Коментиран от #49

  • 48 Бг турист

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ако":

    Така е. Прав си. Само че досега никъде не са ме гощавали в наш курорт с '' Бьоф Строганов'' или омари . Какви дипломи искаш пък ти за пиуе със зейе и таратор по шопски. Не ме разсмивай. Хахахахаха....Да не искаш да кажеш че нивото на обслужване по Черноморието е като в ''Хайат'' или ''Шератон'' А стига бе, мамин сладък. Няма -няма, па току някой се ''плонжира по гръб
  • 49 Госта

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "Магерас":

    Само пълен идиот би останал в БГ като цяло!
  • 50 1234

    7 0 Отговор
    чух,марсианците искали!!!
    кво стана, цункахме и малкото държавни помощи и сега фараони сервитъори да стават а???
  • 51 Магерас

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ако":

    Виждам, че си набираш персонала от близките села.Няма лошо. Всъщност и най-квалифицирания персонал да събереш, няма как да постигнеш качество, след като продуктите ти са салмонелозни пилета от Полша, замразена цаца, забравена от много години по фризерите и сдухани турски домати. И всичко това само и само да можеш да си напълниш добре гушката. Знаем ви номерата, г-да пишман хотелиери и ресторантьори. Тия ги разправяй на някой друг. И понеже си тарикат, затова вече и белачи на картофи не можеш да намериш.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Генчо

    11 1 Отговор
    а глад за нормални работни условия иам лИ. по договор 8 часа ама колко дена не пише, за преработено време не се плаща, условията на живот са нелепи
  • 54 8888

    8 2 Отговор
    започвайте да фалирате намяте шанс. Гърция и турция ще наделят
  • 55 Готвач от село

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ако":

    Така и не разбрах защо ми изтриха коментара, може би защото те определих като смешко, какъвто си. Та пак да те питам- ти можеш ли да си позволиш елитен готвач, на когото мизата започва от 8-10 000 евра.? Щото ако излезеш с оферта от 4000лева плюс спането в мазето на хотела в стая с нарове на два етажа...каква ще бъде според теб неговата реакция? А в Българската реалност да спържиш едни кюфтета , да направиш една салата и да искаш две кила дипломи.. не мислиш ли че ставаш смешен.Или можеш да предложиш в ол инклузива гаридомакаронада или омар Термидор. Най-много да предложиш черноморски октопод с кетчуп или софийски калкан на керемида. Хахахахаха...направо биеш рибата с права лопата.
  • 56 Говедото

    11 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ако":

    По коментара ти разбирам, че си много далече от такава деликатна сфера, като туризма. И ти си от пишман хотелиерите, дето искате само да лапате, да лапате и пак да лапате. Колко от вас, тарикати, сте си подбрали и обучили собствени кадри , на които можете да разчитате? Колко от вас са влезли във ВУЗ овете да си подберете кадри, които да подпомагате и след това да има на кого да разчитате- млади, кадърни, с образование и достойни заплати? Нито един май. Искате само да лапате, да лапате, като пеликани да пълните гушите. Е, видя се че така не става. Щото дойде време да повръщате.
  • 57 778

    9 1 Отговор
    Най-добре да назначат семействата си, че и туземците от остров Тамбукту не биха се съгласили да работят при тях. А за роднините им ще бъде преживяване тип Сървайвър и ше може от първо лице собствениците да разберат как се живее с мин. работна заплата.
  • 58 Мъдурко

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мечта":

    Що? Ако продава бело на пияните англичани и руснаци може и повече да изкара..

    Коментиран от #60

  • 59 0000

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "не си струва":

    Човека отива да бачка там , спрял
  • 60 Аз да питам

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Мъдурко":

    Така е, само че де ги руснаците и англичаните? Че нещо не се виждат на хоризонта.
  • 61 Стефан

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: . По този начин си изгонихме кадрите и в момента не знаем с кой ще работим. И още по зле ще става, сега ще видят как се работи и КАК се плаща и повече няма да искат да работят на такива като вас, осигурявате ги на минимална заплата, удържате им всяка счупена чаша, и накрая им взимате по една заплата за / други / провинения, както се казваше онзи наш филм - АДИО РИО.
  • 62 БХОРТЕИ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Sunny Beach":

    Някой да те е карал да отваряш хотел?
  • 63 PlimP

    0 0 Отговор
    родният "бизнес" се опечееее, яко, скапаняци