Отидете към основна версия

3 671 38

До 2 години България ще произвежда електромобили

  • кирил петков-
  • икономика-
  • електрически коли-
  • електромобили

Next.e.Go e наследник на e.GO Mobile

Снимка: БГНЕС

В България до 2 години се очаква да се произвеждат електромобили на немската компания e.GO Mobile. Това каза служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет.

Това ще е втора инвестиция на компанията на Балканите, след като миналата година тя сключи договор и с гръцката Агенция за инвестиции и търговия за изграждане на фабрика в южната ни съседка.

Все още няма официална информация за размера на инвестицията у нас. По неофициални данни става дума за 140 милиона евро, като вероятно предприятието ще се изгради на терена на бившия завод "Балкан" в Ловеч, приватизиран от братя Домусчиеви.

Next.e.Go e наследник на e.GO Mobile - стартъп за производство на градски електрически модели, създаден от професора от Аахенския университет Гюнтер Шу през 2015. Компанията разполага със своя фабрика в Роте Ерде край Аахен и с няколко търговски центъра в различни германски градове. Две непредвидени събития обаче объркаха плановете ѝ - първо продажбата на Opel на PSA, която ѝ попречи да ползва договорените компоненти от германския бранд, и после мерките срещу коронавируса през миналата пролет, принудили я да спре производство.

Друга голяма фирма в България - Bosch, реално ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат произвеждани у нас. "Не говорим само за асемблиране, а говорим вече за клъстър - как български фирми, които произвеждат части, ще продават на автомобили, които се произвеждат в България за износ", изтъкна Петков. Той опроверга информацията, че по тази сделка се работи много от отдавна. По думите му, реално договорката е постигната в последните 5 седмици. "Щом още не мога да го обявя като финално решение, смятайте че още нищо не е решено", добави той.
Според министъра немската компания бърза, защото в момента конкуренцията за електромобили е голяма и "който излезе първи на пазара с най-новите коли, има предимство". "Надяваме се, че реално до 2 години ще бъде строителството на завода и ще имаме първите произведени коли", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.

Свързани новини