Отидете към основна версия

8 166 66

Кирил Петков: Държавната петролна компания трябва да бъде закрита

  • кирил петков-
  • петролна компания-
  • инвестиции-
  • държавна петролна компания

Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин

Снимка: БГНЕС

Трябва да изчистим бранда на България от корупцията, призова министърът на икономиката Кирил Петков. Той се обяви за закриването на Държавната петролна компания и намекна, че би работил в управлението на страната, ако е свободен от политически и партийни зависимости. Министър Петков първи отговаря в новата рубрика на Министерския съвет "Властта говори! Открито".

Инвеститорите идват там, където няма корупция и където съдебната система работи, заяви министър Кирил Петков:

"Един от големите страхове на всеки чуждестранен инвеститор е какво ще стане, ако ми поискат едни пари или започнат някои политици да ми създават пречки? Какво ще стане, ако трябва да се съдя с някой и местните съдилища примерно не дадат най-честния отговор на някой спор, така че едно от нещата, които в последните девет седмици говорих и разказвах е, че като дойдат при нас, ще има нула корупция".

"България свърши вече с темата корупция. От тук нататък имаме нула корупция в правителството. Абсурдно е при всичките тези неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. За мен това не е нормално".

Министър Петков посочи още, че не трябва да има директни субсидии към ничии фирми.

Според министъра Държавната петролна компания трябва да бъде закрита, защото не управлява добре Държавния резерв:

"Държавният резерв в момента не работи по оптимален начин. Изтичат според мен, едни пари. Бих направил цялостна ревизия на дейността на Държавния резерв, така че да го отворим на много по-конкурентен принцип - много повече участници да могат да участват; да направим много по-честни търгове за много по-малко количество и програма за обновяване на това гориво".

А на въпрос за по-нататъшното му участие в политиката, Кирил Петков отговори:

"Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме, но ако политическите интереси и контролът надделее, тогава няма смисъл".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 97 гласа.

Свързани новини