Отидете към основна версия

1 884 14

Кузман Илиев: Намаляването на ДДС би имало ефект

  • кузман илиев-
  • ддс

Трябва да кажем на предприемачите, че те са важни

Снимка: БГНЕС

Намаляването на един косвен данък, който касае потреблението, би имало ефект на понижение на преките данъци - върху труда, печалбите и инвестициите. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономическият анализатор Кузман Илиев. Според него не трябва да се мисли за това какво е важно за хазната, а да се помисли какво е важно конкретно за икономиката.

„Пандемичната обстановка се затяга, вече има и сериозни икономически ефекти върху бизнеса, настроения за протести. Намаляване на диференцираната ставка на ДДС за различни сектори е правилно. Трябва да се калибрира посоката, в която да се случи. Да се направи добър и трезв анализ къде ще са най-ударените сектори, тъй като вече имаме конкретната ограничителна заповед.

Въз основа на това да се види как да се намали ДДС и какъв ще бъде ефектът върху конкретния сектор и бизнес, но да има такъв тип поощрение, отколкото да се залива системата с пари и да се задлъжнява. За хазната винаги е добре да се мисли оптимално как може да вземе повече, но днес имаме едно голямо предизвикателство – икономиката да продължи да работи въпреки мерките.

Трябва да кажем на предприемачите, че те са важни, че те ще ни издърпат като локомотив от кризата, а за да има един предприемач стимул, той трябва да има някаква печалба. Намаляване на ДДС за предприемачите ще бъде стимул да наемат хора и да инвестират“, допълни анализаторът.

Във фокуса на намалените ставки на ДДС трябва да бъдат най-засегнатите сектори, подчерта Кузман Илиев.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.

Свързани новини