Last news in Fakti

3 Септември, 2021 12:40 1 873 14

Кузман Илиев: Намаляването на ДДС би имало ефект

  • кузман илиев-
  • ддс

Трябва да кажем на предприемачите, че те са важни

Кузман Илиев: Намаляването на ДДС би имало ефект - 1
Снимка: БГНЕС

Намаляването на един косвен данък, който касае потреблението, би имало ефект на понижение на преките данъци - върху труда, печалбите и инвестициите. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономическият анализатор Кузман Илиев. Според него не трябва да се мисли за това какво е важно за хазната, а да се помисли какво е важно конкретно за икономиката.

„Пандемичната обстановка се затяга, вече има и сериозни икономически ефекти върху бизнеса, настроения за протести. Намаляване на диференцираната ставка на ДДС за различни сектори е правилно. Трябва да се калибрира посоката, в която да се случи. Да се направи добър и трезв анализ къде ще са най-ударените сектори, тъй като вече имаме конкретната ограничителна заповед.

Въз основа на това да се види как да се намали ДДС и какъв ще бъде ефектът върху конкретния сектор и бизнес, но да има такъв тип поощрение, отколкото да се залива системата с пари и да се задлъжнява. За хазната винаги е добре да се мисли оптимално как може да вземе повече, но днес имаме едно голямо предизвикателство – икономиката да продължи да работи въпреки мерките.

Трябва да кажем на предприемачите, че те са важни, че те ще ни издърпат като локомотив от кризата, а за да има един предприемач стимул, той трябва да има някаква печалба. Намаляване на ДДС за предприемачите ще бъде стимул да наемат хора и да инвестират“, допълни анализаторът.

Във фокуса на намалените ставки на ДДС трябва да бъдат най-засегнатите сектори, подчерта Кузман Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кузман Илиев! С брада и очила - значи

    9 0 Отговор
    Умен?? Да ама не!!
  • 2 Batman

    9 1 Отговор
    Има ефект ,търговците реализират по-големи печалби ,вместо да намалят цената!

    Коментиран от #6

  • 3 КОТарАК

    6 0 Отговор
    още един умню..пет лева не е изкарал през живота си , дава акъл като ония щатските студентчета през 90те , поучавали нашите икономисти..ГАЩНИК кво ще направиш с 70% продавачи на кебапчета формиращи БВП , и заеми и еврофондове.. и международни договори да си мишка
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    6 0 Отговор
    Или чакаш на грешната врата, или просто опитваш да мамиш ‼️ Проблемът е в прекупвачите ‼️ Трябва да има контрол и стоката на производителя да не стига до потребителя с космически цени ‼️
  • 5 В.В.П.

    6 0 Отговор
    ДДС,то е еврейски данък..Да се маха,щото в България,и по света го източват..Измамници и фиктивни фирми..В комбина с НАП.!!Най добре,е 5% на храните,и 15% на други стоки...За Лекарства 0%..

    Коментиран от #14

  • 6 Димов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Batman":

    Реализират, но дали ги декларират? Има си данък върху печалбата, но всеки знае как се прикрива печалба и се излиза на нула по документи.
  • 7 Очила

    3 0 Отговор
    Всички решения с игра с ддс-то са водили до провал, нарушения и измами. Няма промяна на цената за потребителя. Правилно направиха преди време с еднаква ставка за всички. Като върнат 20% на ресторантите ще се вдигне цената не само на готовата храна, но и цените в хранителните магазини. А за бебешките храни и адаптирани млека, памперси и др цените са олеле, чакайте да се раждат деца. Но част от туризма защо е с ниска ставка нямам обяснение.

    Коментиран от #9

  • 8 xaxaxa

    2 0 Отговор
    ГЕП-ерастията запя нова песен.

    "икономическият анализатор"...ХАХХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!
    Колкото Гошу Тръбътъ е "политически анализатор"

    ГЕП-ерастията всичко ще дрънка ...само и само да може още да краде и да не й търсят сметка!
  • 9 Димов

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Очила":

    Наличието на ДДС е само предпоставка за проблеми, които изискват търсене на какви ли не решения. Всичко това харчи нерви, време, пари и тормози хората. Най-добре да го махат това ДДС. И без това е нещо измислено.
  • 10 В.В.П.

    4 0 Отговор
    ДДС то ,е вкарано ,създадено ,за да може да се открадне!!!.Крайния потребител,плаща,малък кръг хора ,го усвояват!!,,,Само малко писане ,има!!!.Няма да копаят ,я!!.Чиста работа.Да се маха!!
  • 11 Дърт пее..раст...

    3 0 Отговор
    Кузманов,що не го махнаате,данъчето,преди няколко години..??Поне намалили,,!!Сега в опозиция ,е лесно.!!.Завърташ се!!!,За храните да се намали,4%..Другите максимално 16%.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Кой може да ми обясни смисълът на данък ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ?
    Изхождайки от името му, това би трябвало да е данък само върху добавената стойност. В действителност, той е върху цялата цена на продукта.
    От друга страна, ДДС винаги се плаща от крайният потребител. Но защо крайният потребител да плаща данъка, който е наложен върху стойността, добавена от продавача/прекупвача/производителя? Защо не си го плащат те?
    И трето: добавената стойност сформира печалбата и разходите на продавача. Но печалбата му вече е обложена с данък печалба. Защо се облага пак?
  • 13 Донау

    1 0 Отговор
    Невъзможно, кой ще плати дефицита - тези които се мъчат в чужбина...
  • 14 Донау

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "В.В.П.":

    Аз пък мисля че го източват всякакви държавни служители и завихрени интриганти които печелят и са печелили като доносници в страната и чужбина за да касират за бело на децата и внуците си. Кой пък на тебе ти открадна ДДС то където дори и не си го плащаш. Гледаме Ви сеира оттук и се радваме че се разкарахме от гнусотията.