Отидете към основна версия

13 731 30

"Свилоза" спира работа, няма дървесина

  • свилоза-
  • дървесина-
  • химически комбинат

Няма яснота колко дълго ще продължи принудителният престой на химическия комбинат

Снимка: БГНЕС

Най-големият завод за производство на целулоза у нас спира работа заради липса на дървесина, предаде БНР. Няма яснота колко дълго ще продължи принудителният престой на химическия комбинат „Свилоза“ в Свищов и ще се стигне ли до съкращения на работници.

Солидният резерв на дървесина в химическия комбинат в Свищов вече е изчерпан, суровина няма, а и е с рекордни цени, затова заводът за целулоза спира работа, заяви за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Михаил Колчев:

„Цените на дървесината ескалираха. При нас цената стигна 150 лева за тон, което никога не се е случвало до сега. Това е първо спиране на „Свилоза“ за дървесина от три години насам“.

За нормалното протичане на производствената дейност на комбината са необходими около 40 000 тона дървесина месечно.

Предприятието е най-големият работодател в община Свищов и осигурява около 500 работни места. Няма гаранции за запазването им, коментира инж. Колчев:

„Не бихме желали да освободим персонал, но ако тази ситуация с нарушените доставки продължи прекалено дълго и нещата излязат извън контрол, може да се стигне и до това“.

За ситуацията е уведомено Министерството на земеделието и храните, проведени са срещи с ръководители на държавни институции, но до момента не са предприети мерки.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини