Last news in Fakti

8 Април, 2015 21:49 1 950 4

Комисия в НС отказа да приеме износителите на дървесина

  • комисия-
  • нс-
  • отказа-
  • износителите-
  • дървесина

Браншът протестира срещу липсата на прозрачност при обсъждането на мерките за ограничаване на незаконната сеч в България

Половин час след началото на заседанието на парламентарната Комисия по земеделието и храните стана ясно, че представителите на износителите на дървесина и дърводобивни предприятия в България няма да бъдат приети, като решението е било гласувано с почти пълно мнозинство.

Въпреки протестите за четвърта поредна седмица, износителите на дървесина все още не са получили отговор на въпроса защо се смята, че ограничаването на износа на необработен дървен материал за период от три месеца ще ограничи незаконната сеч в страната и как.

По време на протеста днес стана ясно, че вече над 2 500 души са съкратени, а загубите за бизнеса се оценяват на близо 15 млн. лв. Браншът заяви готовност за по-драстични и масови мерки, като блокиране на централни пътни артерии в страната и блокада на граничните пунктове с Гърция и Турция.

В края на миналата седмица бе стартирана и процедурата по регистрация на Национална асоциация на износителите на дървесина и дърводобивни фирми в Република България, чийто председател ще бъде инж. Димитър Николов. Той заяви, че след Великденските празници новосъздадената Асоциация ще покани на отворена среща представители на медиите, институциите и бизнеса, за да се стартира открит диалог между държавата, бизнеса и обществото.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    0 0 Отговор
    Това ли е най -важния проблем на страната ни и до кога нашата "безпристрастна "журналистика ще отразява само тава за което и се плаща. Никой не отрази пресконференцията на българските преработватели на дървесина, които в момента не работят полади недостиг на дървесина.
  • 2 Тодор

    0 0 Отговор
    Държавата не трябва да поощтрява износа на суровина. Трябва да се стимулира създаването на работни места и принаден продукт в страната и българската дървопреработвателна промишленост. Тези жалки сценки с група платени цигани с плакати, широко отразявани с платени репортажи показват, че горската мафия не спи.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Били съкратени 2500 м...ла които никога не са работили на трудов договор.
  • 4 gost

    0 0 Отговор
    В България няма износителите на дървесина има Мафия.Изсякоха дърветата из България ,всяка година умишлени палежи и за какво,за да си напълнят джобовете мафиотите.Дървообработващите предприятия спрели работа,та те работят с боклуци,с остатъчни материали.