Отидете към основна версия

2 602 16

Пеканов: Газовата мощност остава във финалната версия на Плана

  • атанас пеканов-
  • вицепремиер-
  • план за възстановяване и устойчивост-
  • енергетика

Служебният вицепремиер взе участие в XV-ата годишна среща на бизнеса с правителството

Снимка: БГНЕС

Газовата мощност остава във финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов по време на XV годишна среща на бизнеса с правителството.

Според него тя се вижда като едно от решенията за преход - както ВЕИ, така газовата мощност. Освен това в тази версия фигурира и един малък проект за потенциала в геотермалната енергия. Старите проекти остават, но те не са били достатъчни да отговорят на липсата на дългосрочна стратегия, смята Пеканов. Една от важните стъпки е била да се говори за индикативни дати. По тези индикативни дати трябва да се работи и да се изготвят стратегиите, за да се види какъв е най-добрият вариант.

Затова и 2038 г. може да бъде зададена като базов вариант България да се откаже да използва въглища. Това включва и одобрение от парламента, допълни служебният вицепремиер. По думите му този процес изисква време и експертна техническа оценка. Това включва и стъпки по пътя за достигане на тази цел.

Това ще бъде темата, по която ще се преговаря след предаването на плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза той. По думите му проблемът идва от факта, че тези сценарии не са готвени досега.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 8 гласа.

Свързани новини