Отидете към основна версия

4 139 4

Ограничения за зелената енергия

  • веи-
  • централи
Снимка: БГНЕС

По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) днес, 6 май, отново ще бъдат ограничени ВЕИ мощностите в цяла България, съобщиха от трите ЕРП-та.

За периода от 10.00 часа до 17.00 часа, ще бъде ограничено производството от всички вятърни и фотоволтаични централи на територията, обслужвана от ЧЕЗ.

Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор” ЕАД разпоредиха на „ЧЕЗ Разпределение България” АД да бъдат ограничени максималните работни мощности с 40%, поради дисбаланс между производство и потребление на електрическа енергия.

Фотосоларните и вятърните електроцентрали, присъединени към електроразпределителната мрежа на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи, трябва да ограничат производството си на електроенергия с 40 % в понеделник, 6 май, от 10.00 до 17.00 часа. Ограничението е по изискване на Електроенергийния системен оператор и е свързано с необходимостта от балансиране на производството и потреблението в електроенергийната система. Разпореждането не се отнася за централи, присъединени към подстанции Каварна и Балчик. Компанията уведомява централите, които утре трябва да ограничат своето производство.

В изпълнение на получено вчера оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (EСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи с мощност над 30 kW, присъединени към електроразпределителната мрежа в Югоизточна България, да ограничат мощността си с 40% за времето от 10.00 до 17.00 часа в понеделник, 6 май 2013 г. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Рекордно ниско потребление на ток

    Повечето българи очевидно са пекли агнетата на пещ или на чеверме, след като Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете рекордно ниски товар ...
    06.05.2013
    1 728
    1