Last news in Fakti

6 Май, 2013 13:19 1 727 1

Рекордно ниско потребление на ток

  • ток-
  • веи

Повечето българи очевидно са пекли агнетата на пещ или на чеверме, след като Електроенергийният системен оператор (ЕСО) отчете рекордно ниски товари в системата в последните два дни, коментира „Стандарт”.

В 05,00 часа на 5 май 2013 г. е отчетен най-ниският досега товар по оперативни данни в Електроенергийната система на страната от 2000 мегавата, а в 15,00 часа на съшия ден товарът в системата е бил 2200 мегавата, съобщиха от ЕСО.

На 5 май са изнесени 120 мегавата, а производството на електроенергия е било 2750 мегавата. Въпреки ниските товари, в неделя не са налагани ограничения на производството на зелена електрическа енергия.

Последният най-нисък товар в системата е бил отчетен на 28 април в 05.00 часа сутринта – 2440 мегавата. Точните данни за товарите през почивните дни ще станат ясни на 7 май, следобед, след като в централното диспечерски управление се получат данните за производство от възобновяеми източници в мрежа 20 kV от трите ЕРП-та.

Заради ниските товари в потреблението на електроенергия в страната през почивните дни, с изключение на 5 май, на минимален товар са работели всички топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство.

Във връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление в енергийната система беше ограничена максималната работна мощност с 40% за производители на електрическа енергия от ФвЕЦ и ВяЕЦ днес от 10 до 17 часа за всички производители присъединени към преносната и разпределителни мрежи.

Предприетите мерки се прилагат с цел осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност, съгласно правилата за работа в синхронна зона в континентална Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    То при тези цени на тока ще накарат хората и на свещи да се къпят в банята със слънчева вода