Отидете към основна версия

4 127 45

Spiegel: Санкциите срещу Русия дестабилизират Европа

  • der spiegel-
  • украйна-
  • русия-
  • икономика-
  • европа-
  • санкции

Колкото повече хора умират и колкото повече западните санкции засягат самия ЕС, толкова повече пукнатини има на европейския фронт

Снимка: Shutterstock

„Колкото по-дълго продължават санкциите срещу Русия, толкова по-видимо става разделението в Европа“, пише в своя статия колумниста на Spiegel Маркус Бекер.

Проведената наскоро среща на върха на ЕС във Версай трябваше да демонстрира единство между страните членки, но се оказа, че европейците не могат да се споразумеят за нови санкции срещу Русия и да постигнат консенсус за приемане на Украйна в организацията.

„Колкото повече хора умират и колкото повече западните санкции засягат самия ЕС, толкова повече пукнатини има на европейския фронт“, пише Бекер.

След дълги дискусии държавните и правителствени ръководители стигнаха само до извода, че Киев трябва да премине през всички процедури за членство в Европейския съюз и няма да му бъдат дадени преференции по този път, както изискват страните от Източна Европа.

Друго искане на източните членки на ЕС - спиране на руските енергийни доставки - също беше отхвърлено на Запад.

Сред причините за отказа от затягане на санкциите е рискът от още по-голямо поскъпване на енергията. За да не се случи това, Гърция, Италия и Испания предложиха да се ограничат цените на енергията, но Германия и Нидерландия отхвърлиха идеята им. Също така участниците в срещата бяха изненадани от неочакваната идея на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел да удвои помощта за Украйна за закупуване на оръжия. Това предложение не беше отразено в декларацията след срещата.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 26 гласа.

Свързани новини