Отидете към основна версия

15 230 34

Германия намери нов начин да се снабдява с газ

  • германия-
  • енергия-
  • доставка-
  • lng-
  • газ

Ще използва плаващи терминали

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия планира да започне ползването на плаващи терминали за приемане на втечнен газ от началото на 2023 г. Решението е временно, докато през следващите години бъдат изградени стационарни терминали.

Предполага се, че мобилните терминали ще бъдат базирани в Северно и Балтийско море - в близост до градовете Брунсбютел, Вилхелмсхафен и Росток. Проблемът е, че в света има само 48 такива кораба и повечето от тях са наети по дългосрочни договори. Това прави цената за наемането им изключително висока - до 200 000 EUR на ден.

Една плаваща платформа е в състояние да получава до 5 милиарда кубически метра газ годишно, като общо се планира да се използват четири платформи. За сравнение, „Северен поток-1“ доставя на Германия 60 милиарда кубически метра газ, а републиката консумира 90 милиарда кубически метра газ годишно. Това означава, че мобилните LNG терминали могат да заменят само малка част от доставките.

Планира се първият стационарен LNG терминал да бъде завършен до 2026 г.

Германското правителство работи за постепенното спиране на енергията от Русия възможно най-скоро, но в момента не може да си го позволи. Ако го направи веднага, икономиката и индустрията ще бъдат изправени пред криза. Според плановете на германския кабинет на министрите страната ще може напълно да замени въглищата и петрола до края на годината, а газа едва до 2024 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 46 гласа.

Свързани новини