Отидете към основна версия

18 374 34

В Германия настъпва нова ера

  • германия-
  • дефицит-
  • храни-
  • стоки

Ерата на дефицита

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Пандемията в следствие на коронавируса и украинската криза само ускориха началото на кризата и недостига на стоки, който назрява от много години в Германия. „Основните причини за настоящата глобална рецесия са застаряването на населението, липсата на ресурси, както и процесът на деглобализация“, пише германското издание Die Welt.

Настъпи краят на ерата на евтиното производство. Така през последните 30 години светът се намираше в благоприятна ситуация за индустрията: броят на трудоспособните хора беше достатъчен, ресурсите и енергията бяха евтини, а мощен тласък на икономическото развитие даде либерализацията на търговията, падането на „желязната завеса“ и интеграцията на Китай в световната икономика. Сега обаче това е към своя край.

Западните държави наложиха санкции срещу Москва след началото на специална операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Ограничителните мерки засегнаха основно банковия сектор и сферата на високотехнологичните продукти. Някои страни замразиха активите на руските банки. Много компании обявиха спиране на дейността си в страната.

Тези ограничителни мерки обаче удариха тези, които ги наложиха – САЩ и Европа. Те се сблъскаха с безпрецедентно увеличение на цените на горивата и храните.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 100 гласа.

Свързани новини