Отидете към основна версия

2 065 17

Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна

  • земеделци-
  • подпомагане

Решението мина през извънредна комисия в парламента

Снимка: Shutterstock

Земеделци ще получат евродподпомагане заради войната в Украйна. Това реши с пълно единодушие Комисията по земеделие в НС на извънредно заседание в сряда. Законопроектът за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители бе внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ" във вторник.

Промените са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна.

Председателят на комисията Пламен Абровски каза, че заради важността на предлаганите промени и спешния характер и нестабилността на настоящата политическа обстановка възнамерява да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарна зала.

На база на приетите промени ще се изготви наредба за прилагане на извънредната мярка, за да може да се предостави легално и финансовата подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро.

В мотивите към приетия законопроект се посочва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 година. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро на малки и средни предприятия.

За тази мярка е дадена възможност на държавите-членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер до 5 на сто от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г., за да подкрепят земеделските производители и МСП особено засегнати от кризата.

Междувременно стана ясно, че по-рано днес Зорница Стратиева и Зарко Маринов от "Демократична България" са внесли законопроект с предложения за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединението на производителите в групи и асоциации. Председателят обеща да включи гласуването му в следобедното заседание.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.

Свързани новини