20 Юли, 2022 15:19 2 054 17

Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна

  • земеделци-
  • подпомагане

Решението мина през извънредна комисия в парламента

Земеделци ще получат европодпомагане заради войната в Украйна - 1
Снимка: Shutterstock

Земеделци ще получат евродподпомагане заради войната в Украйна. Това реши с пълно единодушие Комисията по земеделие в НС на извънредно заседание в сряда. Законопроектът за изменение на Закона за подпомагане на земеделските производители бе внесен от Пламен Абровски от ПГ на "Има такъв народ" във вторник.

Промените са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони в отговор на последиците от войната в Украйна.

Председателят на комисията Пламен Абровски каза, че заради важността на предлаганите промени и спешния характер и нестабилността на настоящата политическа обстановка възнамерява да предложи двете гласувания на законопроекта да се проведат наведнъж в пленарна зала.

На база на приетите промени ще се изготви наредба за прилагане на извънредната мярка, за да може да се предостави легално и финансовата подкрепа в рамките на заложените близо 33 млн. евро.

В мотивите към приетия законопроект се посочва, че подпомагането е под формата на еднократна сума, която се изплаща до 15 октомври 2023 година въз основа на заявления за подпомагане, които трябва да бъдат одобрени до 31 март 2023 година. Максималният размер на помощта не може да надвишава 15 000 евро на земеделски стопанин и 100 000 евро на малки и средни предприятия.

За тази мярка е дадена възможност на държавите-членки да използват наличните средства по своите съществуващи програми за развитие на селските райони в размер до 5 на сто от общия принос на Европейския земеделски фонд за 2021-2022 г., за да подкрепят земеделските производители и МСП особено засегнати от кризата.

Междувременно стана ясно, че по-рано днес Зорница Стратиева и Зарко Маринов от "Демократична България" са внесли законопроект с предложения за промени по документа на Пламен Абровски, които се отнасят до насърчаването на обединението на производителите в групи и асоциации. Председателят обеща да включи гласуването му в следобедното заседание.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уай со ?

    16 1 Отговор
    И какво общо имат земеделците с Украйна и какъв е импакта от войната върху тях ?

    Коментиран от #16

  • 2 Заяц

    4 0 Отговор
    Изгорените ниви кой ще компенсира?
  • 3 хъхъ

    20 1 Отговор
    Поредната глупост и още милиони за и без това богатата зърнена мафия.
    Субсидирайте производства, които са дефицитни. Зърно има да се изхранят 3 Българии, 2/3 от него се изнася.

    Коментиран от #6

  • 4 Българка

    16 0 Отговор
    Каква помощ за зърнената мафия. Та за тях сега е златно време за свръх печалби. Я по-добре закривайте това НС. Вместо помощи за бедните, вместо закони за борба против корупцията, путати подкрепят предложение на ИТН за държавна помощ ( от бедните данъкоплатцо) за зърнените босове

    Коментиран от #5

  • 5 Рент

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Като дойде време за рента да дават в пари ще овъртат и ще викат слаба година.
  • 6 сила

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "хъхъ":

    ВИЖТЕ КОЙ Е ИНИЦИАТОРА НА ЗАКОНА , ОТ КОЯ ПГ Е.......а знаем коя друга ПГ от години държи земеделието в България.....направете си извода

    Коментиран от #10

  • 7 Го го

    4 1 Отговор
    200 лева рейтинг и точка
  • 8 Летописец

    3 5 Отговор
    Залъгват бг производителите за да тъпчат гушите на украинския режим :
    " Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас
    Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести " .
    btv
  • 9 ежко

    11 0 Отговор
    Това е нелепо!Не стига,че спекулират на гърба ми,ами и от моите данъци ще ги подпомагаме?!?Ай сифон!Земеделието никога не е губещо/и няма как да стане/ като отрасъл!Отделни фирми могат да фалират, други да се издигнат, но отралъла меко казано "има бъдеще"!
  • 10 ежко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "сила":

    Ти по добре му прочети биографията:)Там всичко си е написано.Завършил Югозападния ПУЦ /право/ и 17 години се с едри земеделци работил.Какво искаш от такъв кадър?
  • 11 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Ние под каква форма участваме във войната с Украйна,че се налага подпомагане на земеделските изроди,които произвеждат само зърно. Демокрацията съсипа всичко останало, като овощарство, зеленчукопроизводство, животновъдство, месо и мляко производство.
  • 12 тикви продажни

    11 0 Отговор
    От кога чакам, време е да сменя Мерцедеса с последен модел, да закупя на Сейшелите още имоти и да обходя света, браво политици и..л съм Ви м....а!
  • 13 Варна

    8 1 Отговор
    200 лева ренти ще има тази година , който даде по-малко , ще си загуби арендодателите .В момента арендаторите се надцакват с рентите , говорят за 150 лева , но тайно обещават повече .Всеки гледа да привлече повече . Даде ли някой 100 лева рента просто ще го изхвърли пазара .

    Коментиран от #14

  • 14 Майкъл

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варна":

    В северозапада дават 20-30лв а земята е плодородна.
  • 15 асен

    4 0 Отговор
    тези тн земеделци да се подпомагат до 100 декара а арендатора да му мисли те са милионери отдавна
  • 16 Aми отговaрa е

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Уай со ?":

    никaкъв импaкт нямa. Нaшите земи ca доcтaтъчни зa покривaне нa нуждите плюc изноc. Укрaинcкaтa пшеницa не ни бъркa и грaм, но имa гуши дето трябвa дa cе пълнят. Тaя cубcидия ще отиде зa изноc, не зa пaзaрa, a рaзликaтa я плaщaме ние...потребителите. Cобcидия caмо зa товa, което оcтaвa тук и зa резервa, другото е подигрaвкa c хорaтa.
  • 17 зърнената мафия

    1 0 Отговор
    КВО РЕВЕТЕ БЕ ДРАСКАЧИ С ТАЯ ПОМОЩ НЕ МОГА СИ СМЕНА МАСЛОТО НА БЕНТЛИТО