Отидете към основна версия

21 727 27

Интересна новина за Германия и Русия

  • германия-
  • русия-
  • търговия-
  • данни

Търговията между двете държави расте,въпреки санкциите

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Надеждите на Германия за ефективност на санкциите, наложени на Русия заради ситуацията в Украйна, бяха попарени. Показателите за външната търговия на Германия с Руската федерация продължават да растат, въпреки ембаргото на ЕС върху въглища, злато, стомана и водка.

Германското издание Die Welt, позовавайки се на статия във вестник Süddeutsche Zeitung, отбелязва, че целта на западните санкции срещу Русия е била „не да поставят на колене руския президент Владимир Путин, а да изпратят сигнал“. Според Die Welt обаче Русия едва ли ще се вслуша в „такъв сигнал“. В същото време вестникът припомня, че "ЕС ограничи или обяви ограничения върху вноса на много стоки от Русия: от въглища, стомана, дървен материал и цимент до риба, спиртни напитки и злато. Но всичко това очевидно се компенсира, поне в случая с Германия, с процъфтяващ руски газов бизнес“, посочва вестникът.

Намаляването на доставките на газ от Русия, както се казва в статията, е повече от компенсирано от нарастващите цени на газа. Така само през юни германските потребители са прехвърлили 3,5 млрд. EUR на руски доставчици. Въпреки ситуацията в Украйна и санкциите, това съответства на увеличение от почти 5% спрямо месец май. Спрямо месец май 2021 г. ръстът е дори 39%.

За първото полугодие приходите на Русия от търговия с Германия възлизат на 22,6 млрд. EUR. Това е поне с 52% повече от 2021 г., подчертава Die Welt. „Чисто математически голяма част от руския военен бюджет може да бъде покрита от трансфери от Германия“, се отбелязва в статията.

В заключение се посочва, че ръстът на доходите се дължи основно на ценови ефекти. Така вносът от Русия във физическо изражение е намалял с около 30%, но целта на Германия не е постигната. Русия, както пише Die Welt, „може да остави още повече газ в недрата и да го спести за бъдещо производство, така че още повече милиарди да се излеят от Германия към Русия“.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 80 гласа.

Свързани новини