Отидете към основна версия

3 339 3

Азербайджан се отказа от „Набуко-Запад“

  • набуко

Азербайджанският газов консорциум отхвърли проекта „Набуко – Запад“. Това става ясно от съобшение на австрийската компания OMV.

„Консорциумът Шах Дениз ІІ информира OMV, като акционер на Набуко, за избора на преференциален маршрут за транспорт на газ до Европа. Проектът „Набуко Запад” не беше селектиран от консорциума”, се казва в изявлението на австрийската компания.

Изявлението практкически означава, че е избран алтернативният маршрут, който преминава през Турция, Гърция, Албания и Италия - т. нар. Транс-Адриатически газопровод (ТАП), който се изгражда от британската компания ВР, Френската Total, норвежката Statoil и азербайджанската SOCAR.

Трасето, по което трябва да премине ТАГ е по-късо и изграждането му по-евтино от „Набуко“.

Решението също така изолира България, Румъния, Унгария и Австрия от газопровода. От OMV отбелязват, че решението на Азербайджан няма да повлияе на намерението на компанията да увеличава и разнообразява газовите доставки.  

„Набуко-Запад“, ревизиран проект на „Набуко“, имаше за цел да разнообрази доставките на газ от района на Каспийския регион и да намали зависимостта на Европа от руското синьо гориво. Проектът за газопровода предвиждаше изграждането на трасе с дължина около 4000 километра, което да премине от Каспийския регион през Турция и България чак до Австрия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини