Last news in Fakti

15 Април, 2013 08:01 2 454 1

RWE изостави „Набуко“

  • rwe-
  • набуко

Преди близо два месеца Гърция, Албания и Италия подписаха споразумение за изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАП)

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Водещият в Европа германски енергиен концерн RWE е продал близо 17% дял си в консорциума за строежа на газопровода „Набуко” на австрийската петролна компания OMV, съобщи Ройтерс.

Сделката била сключена в началото на март, но в момента не се съобщават финансови подробности. Борсови анализатори отбелязват, че по този начин австрийската компания увеличава дела си в консорциума почти двойно. Преди сключването на сделката RWE и OMV  притежаваха равни дялове от по 16,67% в Nabucco Gas Pipeline International.

Стъпката на RWE е продължение на политика за

ориентиране към възобновяемите източници и намаляване на дела на традиционните горива,

коментира агенция Блумбърг.

Самият канцлер Ангела Меркел започна активна политика в подкрепа на преминаването на Германия от ядрена към зелена енергетика, припомня АП.

Първи Факти.бг в края на миналана 2012 г.  писа, че стъпката на RWE за отказ от „Набуко“ има за цел да запази рейтинга, да намали разходите и да преструктурира инвестиционната си кампания на фона на опасенията на водещи икономисти , че кризата в ЕС може да продължи десетилетие.

RWE планира да продаде активи за €7 млрд. до края на 2013 г..

Решението на RWE поставя допълнителни въпроси за бъдещето на подкрепяния от ЕС проект „Набуко“. Той има за цел да се изгради енергийна инфраструктура за пренос на газ от Централна Азия до Европа, която да бъде алтернатива на Русия. Газопроводът с дължина около 4000 километра е планиран да премине от Каспийския регион през Турция и Югоизточна Европа до Австрия.

В проекта освен австрийския концерн, участват енергийни дружества от България, Унгария, Румъния и Турция. Оттеглянето на RWE поставя въпроса доколко

„Набуко“ ще продължи да се радва на подкрепата на водещата в ЕС икономика – тази на Германия,

коментират пожелали анонимност анализатори. Те припомнят, че заради трудности проектът през миналата година беше съкратен до „Набуко Запад“.

Поради неимоверното оскъпяване на проекта обаче най-вероятно той няма да бъде изпълнен в първоначалния са вариант. Ако въобще някога бъде изпълнен, предупреди вече в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ (ФАЦ).

Изграждането на конкурентния му европейски проект "Набуко" трябваше да струва близо €8 млрд, но според запознати разходите могат да надхвърлят сумата от €15 млрд., допълва Ройтерс.

В момента все още не е ясно дали парите ще стигнат за изграждане на цялото трасе на тръбата, тръгваща от брега на Каспийско море през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия.

Преди близо два месеца

Гърция, Албания и Италия подписаха споразумение за изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАП).

Дългият 800 километра газопровод ще преминава от гръцко-турската граница през Северна Гърция и Албания към Южна Италия. А оттам природният газ ще се включва в други европейски газопреносни мрежи. Трансадриатическият газопровод, накратко TAП, конкурира дългия 1 300 км „Набуко“, който пък трябва да преминава от турско-българската граница към Австрия, коментира „Дойче веле“.

До средата на 2013 г. консорциумът „Шах-Дениз“, добиващ природен газ в Азербайджан, трябва да реши кой да доставя продукцията му в Европа - дали ТАП или „Набуко-Запад“.

Сред участниците в „Шах-Дениз“ са „Бритиш петролиъм“ и азербайджанският концерн Socar.

Новият Трансадриатически газопровод ще струва около €2 млрд. . Според Теодорос Цакирис, експерт от Атинския изследователски институт ELIAMEP, новият газопровод е по-къс и по-евтин в сравнение с „Набуко“. Освен това

газопроводът предлага ефикасен достъп до газовите залежи в Каспийско море.

Окуражителен сигнал за ТАП е 15-процентното участие на германския енергиен концерн E.ON. Заедно с гръцката фирма ASPROFOS той разработва проект за строителството на газопровода в Северна Гърция, отбелязва „Дойче веле“.

Част от отговорите ще станат ясни още в понеделник при отварянето на борсите в Европа и движението на акциите на RWE.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПАРТИЙНА ОБЯВА

    0 0 Отговор
    КУПУВАМ ГЛАСОВЕ!

    310 ЛВ ЗА ГЛАС!

    КОЙТО ИСКА ДА ГЛАСУВА СКЪПО ПЛАЩАМ ПО 310 ЛЕВА ДАВАМ ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА МОЯТА ПАРТИЯ!

    НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ ЧЕ ЕВТИНО ДА ПЛАЩАМ!
    КАТО МЕ ИЗБЕРЕТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ!

    С ЛИХВИТЕ ЩЕ СИ ГИ ВЪРНА!

    ОБЕЩАВАМ: ЗАПЛАТИТЕ НЯМА ДА НАМАЛЯВАМ!

    МОИТЕ ФИРМИ ЦЕНИТЕ ЩЕ ВДИГНАТ ЗА ЛИХВИТЕ ДА ПРИБЕРАТ!
    ТОВА Е КЪРТЕЛ!
    ВСИЧКИТЕ ПАРИ ЩЕ ВИ ИЗКЪРТЯТ!
    И ОТ ДЮШЕКА И ОТ ОФШОРНЕКА!
    ВСИЧКИТЕ В МОЯ ДЖОБ ЩЕ СЛОЖА!

    ЗАПЛАТИТЕ И ДА УВЕЛИЧА ТО ЩЕ Е ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА РЕДА: ОТ ГЛАД ДА НЕ УМРЕТЕ, ЧЕ РАБОТАТА РАБОТЕТЕ ЗА СЕБЕ СИ НЕ МИСЛЕТЕ!
    ВИЕ ДОСТОЙНИ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТРОИТЕ НОВАТА ДЪРЖАВА - РОБА В ОГЛЕДАЛО ДА НЕ СЕ ПОЗНАВА!
    ТОЙ СЛУЖИТЕЛ И РАБОТНИК Е ДОБЪР
    И ЧАК ЗАКРИЛЯН ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР!
    НА ДРЪЖКАТА МУ ПОЗЛАТЕНА Е ЗАПИСАНО:
    НА РЕДА И ЗАКОНА БЛЮСТИТЕЛ БЪДИ!
    СОБСТВЕН МЪЧИТЕЛ В ИМЕТО НА СЛУГУВАНЕТО НА СТАРШИТЕ НАДЗИРАТЕЛИ Е ВИСШАТА ЦЕННОСТ НА ВАШЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!
    И НИКАКВО УМУВАНЕ КАК В ЩАСТИЕ ДА ЗАЖИВЕЕТЕ,
    БЕЗ РОБСКОТО СИ РАЗПОЗНАВАНЕ В ОГЛЕДАЛОТО НА ЖИВОТА НЕ ЗАПРАШЕНО С ФАЛШИВАТА ИСТОРИЯ НЕ ВИ Е ПОЗВОЛЕНО МИСЛЕНЕТО!
    И ВСЯКА МИСЪЛ ТАЗИ НАСОКА НЕЗАБАВНО ОСТАВЕТЕ И НА НАС НЕ ПРОТИВОРЕЧЕТЕ!

    КУПУВАМ ГИ ВСИЧКИТЕ СКЪПО ГИ ПЛАЩАМ!
    НЕ СЪМ ТОЛКОВА БОГАТ!