Last news in Fakti

3 Юни, 2012 13:07 1 190 0

Нуждата от "Набуко" е по-голяма от всякога

  • набуко-
  • газ

Надяваме се на значителни залежи от газ в Черно море

Ползата и нуждата от "Набуко" е по-голяма от всякога. Това от което имаме нужда в бъдеще са нови инфраструктурни проекти и проекти, свързани с доставката на газ. Това, което е основно за "Набуко" е, че участниците и потенциалните потребители би трябвало да имат свобода на действие по отношение на проекта. Това, което наблягаме са новите потенциални работни места, тъй като инфраструктурните подражаващи проекти ще бъдат свързани с осигуряването на такива места в по - нататъшното развитие на проекта. Това каза говорителят на проектната компания "Набуко газ пайплайн интернешънъл" Кристиан Долезал в интервю за предаването на БНР "Неделя 150".

Ще има газова връзка между България и Турция. Това заяви от своя страна в предаването "Неделя 150" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Самото изграждане може да се случи до края на 2014 г., но въпросът е кога той може да бъде реална алтернатива. През 2018 г. ще започне добивът на газ в Каспийския регион. Той ще бъде около 17 млрд. куб. метра газ , от които 6 млрд. са предвидени за Турция, обясни Добрев.

В предаването "Неделя 150" министърът на икономиката и енергетиката припомни, че е коригиран мораториумът за добив на конвенционален газ, а остава забраната за шистовия газ. Вече няма да има пречки пред добива на конвенционален газ. Надяваме се на значителни залежи от газ в дълбоко Черно море. Няма да се караме с Румъния за този газ. Нашият блок, който тепърва ще проучваме, е по – голям от румънския, посочи министър Добрев.

За Турция, Делян Добрев подчерта, че има голям икономически растеж. За миналата година растежът им е 10% и тази година продължава с много бързи темпове. Техният растеж е много по - добър от този на България в най - добрите й години, заключи Добрев.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА