Отидете към основна версия

3 700 12

Основен хранителен продукт поскъпва заради цената на тока

  • унгария-
  • цена-
  • яйца-
  • поскъпване

Цената на дузина яйца в Унгария нараства с 0.25 USD от септември

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В Унгария, поради сушата и нарастващите цени на енергията, производствената цена на една дузина яйца от септември ще се повиши със 100 форинта (0.25 USD), съобщи Унгарската асоциация на производителите на яйца.

„Поради сухия период животновъдите се сблъскаха с по-високи цени на фуражите и техните оперативни разходи също се увеличиха поради нарастващите цени на енергията, така че производителите на яйца ще бъдат принудени да увеличат производствената цена с 10 форинта (0.024 USD) за нетно яйце от септември“.

Асоциацията отбелязва, че увеличението на цените е необходимо и за осигуряване на вътрешните доставки, тъй като в сегашния икономически климат производителите се чудят дали си струва да вкарват нови животни в производството и колко дълго могат да финансират производството при сегашните нива на разходите.

"Няма да има недостиг на яйца в бъдеще, но домашният сектор се доближава до границата на предлагането. В други европейски страни фермерите са изправени пред подобни проблеми. Поради ниския обменен курс на форинта спрямо еврото не трябва да се очаква евтини вносни яйца на унгарския пазар", каза директорът на Асоциацията Золтан Шуте.

През последните 5 години средната потребителска цена на яйцата е нараснала с най-ниски темпове в сравнение с други основни продукти. Потребителската цена на дузина яйца през юли 2022 г. надвишава нивото от януари 2018 г. със 17.8%. За същия период цените на млякото са се повишили с 51.9%, на хляба - със 144.8%, а на маслото - с 64.7%.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.

Свързани новини