Отидете към основна версия

8 401 71

Европа се връща в средновековието

  • европа-
  • русия-
  • ток

Енергийната криза ще удари най-тежко Германия, Франция, Италия и Испания

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейските страни навлязоха в дългосрочна енергийна криза и сега се връщат към Средновековието,. „Новините от Западна Европа напомнят това, което някога идваше от страни като Боливия. Високата инфлация е придружена от наложеното от държавата нормиране на потреблението на ресурси", казва старши колумнистът на Forbes Кенет Рапоза.

Така в Германия предприятията спират да работят поради непосилни сметки за електроенергия. Великобритания също е изправена пред енергийни проблеми, като новоизбраният премиер Лиз Тръс обеща да премахне забраната за производство на газ чрез хидравлично разбиване.

Barclays Capital прогнозира, че поради нарастващите цени на енергията, строгите мерки на ЕЦБ и спадащото търсене, ЕС е изправен пред дълбока, продължителна рецесия. То ще продължи до второто тримесечие на 2023 г., а БВП ще се свие с 1.7%. Кризата ще удари най-силно Германия, Франция, Италия и Испания.

През последните 5 години ЕС е консумирал средно 400 милиарда кубически метра газ годишно: около 100 милиарда са отишли ​​за частни потребители, 167 милиарда са били за индустрията, а останалите са за енергийния сектор. Освен това, преди руската специална операция в Украйна, Москва представлява почти половината от горивото, консумирано от европейците.

Според Рапоза ЕС е успял частично да замени вноса от Русия с други източници, както и да намали собственото си потребление. ЕК смята, че страните от съюза трябва да намалят потреблението на газ с 15% (или около 60 милиарда кубически метра) в случай на "разрив" с Москва. Но дори и в този случай континентът ще продължи да купува руско гориво.

Експертите на Barclays смятат, че Европа може да покрие липсващия обем чрез пускане на ядрени и въглищни електроцентрали. Те също предупредиха да не се намалява потреблението - в противен случай ударът върху икономиката не може да бъде избегнат.

Западните държави са изправени пред нарастващи цени на енергията и скок на инфлацията поради налагането на санкции срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. Поради поскъпването на горивата, предимно на газа, промишлеността на Запад до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката. Освен това САЩ и европейските страни са изправени пред рекордна за последните няколко десетилетия инфлация.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 59 гласа.

Свързани новини