Отидете към основна версия

1 516 10

Предупреждение! Въвеждането на таван на цените на газа не е разумно, може да доведе до недостиг

  • газ-
  • газпром-
  • втечнен газ

Пазарът функционира адекватно и с интервенции никога не знаеш какво може да постигнеш, последствията може да са по-лоши, отколкото очакваш

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Нидерландският регулатор, който контролира хъба Ти Ти Еф (TTF), основният фючърсен пазар на природен газ в Европа, предупреди, че опитите за налагане на таван на цените на газовите фючърси могат да имат отрицателни последици, включително физически недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

В своя годишен преглед Органът за надзор на финансовите пазари (AFM) съобщи, че европейските цени на газа се определят от търсенето и предлагането, и няма признаци на манипулация или прекомерна спекулация на пазара въпреки рязкото покачване на цените.

Нидерландската агенция е критична към европейските намерения за въвеждане на "таван на цените на газа или много строги правила за волатилността им“, каза на пресконференция членът на ръководството на институцията Ханзо ван Бойзеком.

"Пазарът функционира адекватно и с интервенции никога не знаеш какво може да постигнеш, последствията може да са по-лоши, отколкото очакваш", добави той.

Според него високите цени са предизвикали инвестиции в нова европейска инфраструктура за втечнен природен газ, както и са довели до пренасочване на доставки на ВПГ от Азия към Европа.

Европейската комисия и редица държави обмислят "динамичен“ таван на цената на фючърсите на Ти Ти Еф. Тъй като те се използват като референтна цена в договорите за ВПГ, надеждата е, че ограничаването на цените на нидерландския хъб би довело до по-ниски цени на синьото гориво, което се внася.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини