Last news in Fakti

4 Ноември, 2022 21:00 8 567 63

ЕС без руски газ? - само през „трупа” на Ердоган

  • турция-
  • либия-
  • газ-
  • газпром-
  • реджеп ердоган

Едно е сигурно: за да превърне страната си в газовия хъб на Европа, хитрият Реджеп Ердоган няма да се спре пред нищо

ЕС без руски газ? - само през „трупа” на Ердоган - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник, 3 октомври 2022 г., високопоставена турска министерска делегация (министри на външните работи, енергетиката и отбраната) пътува до либийската столица Триполи, чието спокойствие, след свалянето на Кадафи от Запада през 2011 г., често е нарушавано от ожесточени битки между съперничещи си милиции. За турците мачът си струваше разноските, пише политическият анализатор Рено Жирар в коментар за френския вестник Le Figaro. Временното либийско правителство на Абдел Хамид Дбейба подписа с тях оперативен меморандум за подготовка за нефтена и газова експлоатация на богатия континентален шелф, свързващ двете страни под водите на Средиземно море. Този "Меморандум за разбирателство" (MOU) активира принципното споразумение, което беше подписано на 27 ноември 2019 г. в Анкара между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и Файез ал-Сарадж, ръководител на либийското правителство, признато от ООН.

Като искат да монополизират морска ивица между либийското крайбрежие и турския бряг на нивото на град Каш (югозападно от Анталия), турците и онези от либийците, които са решили да бъдат техни васали, нарушават международното морско право. Защото те бодро тъпчат гръцкото морско пространство (в частност край гръцките острови Крит и Родос). Ето защо тези турско-либийски споразумения бяха счетени за невалидни както от ЕС, така и от САЩ. За да му благодари за подписването на споразумението от 2019 г., турската армия през юни 2020 г. предложи военна победа на Сарадж, който успешно отблъсна войските на генерал Хафтар, обсаждащи Триполи. В момента турците имат на либийска земя 2000 войници от редовната им армия и 6000 сирийски наемници от анклава на Идлиб, сирийска територия, която в момента е окупирана от Турция.

Стратегическо предизвикателство за ЕС

В споразумението от 3 октомври 2022 г. именно Дбейба, отстраненият временен либийски министър-председател (тъй като теоретично беше свален от власт чрез вот на недоверие, гласуван от последния демократично избран парламент), беше този, който благодари на турската армия за помощта с дронове, за да изгони от Триполи хората, които искаха да инсталират новия министър-председател, определен от парламента, Фатхи Башага ( министър на вътрешните работи от октомври 2018 г. до март 2021 г.) Дбейба беше назначен през февруари 2021 г. за временен министър-председател от конклав на либийски личности, събрани в Женева от ООН. Но периметърът на неговия мандат не го упълномощаваше да подписва външнополитически споразумения.

Турско-либийското споразумение от 3 октомври представлява стратегическо предизвикателство за ЕС. Морската ивица, която той неправилно очертава в източното Средиземноморие, възпрепятства развитието на проекта EastMed - газопровод, снабдяващ Южна Европа с израелски газ (находища Тамар и Левиатан) и египетски газ (находище Зохр), през Кипър и Гърция. Предимството на газопровода EastMed е, че освобождава европейците от всякакъв руски или турски натиск.

Но Путин и Ердоган, които се срещнаха в Астана (Казахстан) на 13 октомври 2022 г., искат да превърнат Турция в газовия център на Европа. Предимството на турската територия е, че избягва всякакви европейски или американски санкции. Русия може да доставя газ на турска територия, който след това ще стане турски. За разлика от валутата, газът няма национална миризма. Руският газ, транспортиран по газопровода Син поток 1, пристига в пристанището на Новоросийск, за да пресече Черно море до Самсун, след това Анкара, където се свързва с газопровода Набуко. Оттам отива в европейската част на Турция, след това България, след това Унгария.

В замяна Русия, която присъства в Либия чрез частната армия "Вагнер", се съгласява да предаде цяла западна Либия на Турция. Руснаците не осъдиха турско-либийското споразумение от 3 октомври, което противоречи на морското право.Турците признават Дбейба, а руснаците Башага. Либия се превръща в кондоминиум - на запад в ръцете на Турция, а на изток в ръцете на Русия и Египет. Президентът ас-Сиси е в най-добри отношения с руския си колега, който е готов да му продаде атомни електроцентрали.

Какво ще се случи в деня, когато турският флот разположи фрегата, за да осигури незаконната си морска ивица? Дали Франция сама ще се притече на помощ на гърците? В източното Средиземноморие Турция вече редовно използва срещу европейците изнудването с мигранти. Тя блокира всякакви преговори за обединението на остров Кипър, от който открадна 38% от територията чрез военна операция през лятото на 1974 г., възползвайки се от една Америка, заседнала в Уотъргейт.

Едно е сигурно: за да превърне страната си в газовия хъб на Европа, хитрият Ердоган няма да се спре пред нищо.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Теле

    21 44 Отговор
    важното е Украйна да е свободна

    Коментиран от #29

  • 4 Сатана Z

    39 31 Отговор
    Султан Ердоган е прикрито на Император Владимир.Той е неговият меч! Обещал му е Турската империя да е до Виена .Европейците не мислят в бъдеще време,нямат никаква представа какво ги чака .

    Z

    Коментиран от #5, #30

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Г-жа Миндер

    26 12 Отговор
    Усилено и подмолно работя за господаря Ердо за да ми позволи да поседна на неговия миндер!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Но на ЕС

    22 46 Отговор
    Вече не е нужен руският ГАД !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хихихи..

    43 7 Отговор
    Ердо конкурира Щатите,челен удар и сблъсък на интереси..Ще им направи дъмпинг с 30% и играта наистина Загрубява..

    Коментиран от #41

  • 12 Помак

    41 15 Отговор
    ..здраво стапилите на Землята като Туркия о Русия , Китай , Ондиа ..знаят какво искат и каво да дадат !..западя е гнил !

    Коментиран от #59

  • 13 Хах

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "Владимир Путин":

    Има и други начини да излезеш от клозета..

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Извънредно

    11 22 Отговор

    До коментар #13 от "Хах":

    Митрофанова груз...500 по бтв
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да се смееш ли да плачеш ли

    31 10 Отговор
    Пред тази интелектуална немощ на автора
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Асен

    28 11 Отговор
    Да си му хапвате на Ердоган каламбаците! На всички от ЕСССР ще ви метне по една овча кожа и ще ви продаде като овце!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 един

    17 44 Отговор
    Ердоган се мъчи да вкара руския газ отново в Европа,но тая няма да стане!Първо,Ердоган няма доверието на ЕС,и второ,газа който Европа получава е със сменени трасета и доставчици,които до една-две години ще са със затвърдени търговски отношения и подписани дългосрочни договори!Европа вече отлично знае кой е Путин и кой е Ердоган,и няма да се хване на елементарната им въдица!Ердоган е не по-малък рекетьор от Путин,и в НАТО отлично го знаят това!

    Коментиран от #51

  • 22 Хам там

    23 11 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТ С ГЛАВНО Г.Не,като мекижляците с леви залитания от европа,и дупки пълни с солена американска скъпа и безвкусна чорба.
  • 23 гост

    50 13 Отговор
    Да би мирно седяло,не би чудо видяло са казали старите хора. Франция в момента реве и се прави на загрижена за Гърция,а истината е, че реве заради своите интереси, които Ердоган развали в Либия . Всички знаем, че Франция подкрепяше Хафтар, който се опитваше с военна сила да свали либийския премиер, който е международно признат . Ердоган се намеси,шамароса французи,вагнеровци,хафтаровци и спаси либийската власт. Това Франция неможа да го преглътне. Но трябва да свиква, защото ще яде още шамари. Франция е в другия край на Европа, няма място между Либия и Турция. Французите ако мислеха за някой,щяха да останат до арменците както им бяха обещали,с ме да избягат още при първия изстрел в Карабах.

    Коментиран от #55

  • 24 Пасквил

    10 28 Отговор
    70 държави в света продават енергийни ресурси но левичарите комунистическия льо Фигаро както винаги величае господарите си соросоидите диктатори Путин и ердоан

    Коментиран от #60, #61

  • 25 редоред

    45 11 Отговор
    Ердоган как гордо е застанал пред сондажния кораб, който откри газ в Черно море. Сега турците ще добиват минимум сто години турски газ ......турците наистина са един много щастлив народ,че имат такъв лидер. В световен мащаб на пръстите на едната ръка се броят такива лидери
  • 26 Търки

    16 38 Отговор
    Ердоан изби младите кадърни в тюркие,инфлацията е 80% и извън стамбул и Анкара живеят в изкопани ями в земята ,и рупат камъни и пясък ,Саудитска Арабия дотира икономиката им иначе капълъ чарши

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РУСКИ БОКЛУЦИ,

    22 34 Отговор
    ЕС И БЕЗ РУСКИЯТ ГАЗ ЩЕ СЕ СПРАВИ, НО ТЕЖКО И ГОРКО НА НА РУСКИТЕ ФАШИСТИ!

    Коментиран от #34

  • 29 У Русия се неждае от свобода

    11 17 Отговор

    До коментар #3 от "Теле":

    Още Левски го е казал,че ще иде в поробени народи(руските,които са над стотина) да се бори за тяхна свобода

    Коментиран от #31

  • 30 Как така

    14 7 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Тва са мокрите сънища на Тайпито

    Коментиран от #32

  • 31 Еврогеу

    8 11 Отговор

    До коментар #29 от "У Русия се неждае от свобода":

    Ще се справим както дядо ми в Сталинград... Там си остана.
  • 32 Дреме му на тайпито

    32 7 Отговор

    До коментар #30 от "Как така":

    Той газ си има. Кеф му руска, кеф му азерска, катарска, иранска или Саудитска. Ако пък и те не го кефят има си и черноморска и средиземноморска собствени. Да му мислим ние
  • 33 Българин

    21 7 Отговор
    Турция ще спечели войната.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Усещате ли на къде отиват нещата

    34 12 Отговор
    Усещате ли по озлоблението на европолитиците и засилването на атаките към Ердоган, че те осъзнават, че губят в дългосрочен план? Енергоносителите са на изток, а те стават все по недостъпни за оялият се и изгубил инстинктите си за самосъхранение т.н.запад? А Ердоган с отличният си геостратегически нюх прекрасно е разбрал къде да се позиционира на сцената? Усещате ли как двамата с Путин се превръщат в регулатори на това което ще достига или ще излиза от запада към новият световен център на изток? Усещате ли как пак сме от грешната страна на барикадата?

    Коментиран от #39

  • 38 Какво пък,

    28 9 Отговор
    Някои са достатъчно силни за да водят независима политика и преследват интереса си. Докато Франция и Германия ехидно се подсмихваха на турските молби за приобщаване към Европа, нещата сега взеха че се "поизвъртяха". Турция, като Русия започна да развива собствена международна и икономическа политика и това естествено не се харесва на Колективния Запад - да това е предизвикателство. И не само. Държави като Турция, Иран, Русия, че и Китай, не можеш вече да ги помамиш с празни приказки. Постоянното нарушаване на международни договори и норми и въвеждането на "правилца и червни линии" от хегемоните, съвсем подкопа международното доверие и разбирателство.
  • 39 фърчило

    20 18 Отговор

    До коментар #37 от "Усещате ли на къде отиват нещата":

    Нали разбираш, че Русия си вкара автогол като нападна Украйна.Още преди месец Ердоган каза, че Путин иска да излезе от войната,но не знае как. Не иска да излиза унизен. То наистина как ли може Путин да излезе от тази война без последствия за него. Десетки хиляди убити млади са вече на плещите му. Как се изкупва такъв грях?

    Коментиран от #43

  • 40 ежко

    16 8 Отговор
    Алооооо...Що не ги изключите от НАТО, като са толкова лоши турците,а?Дръпнете им една война дето погазват международното право!
  • 41 Рошко

    16 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хихихи..":

    Комшията ми е турчин, а не лбгт краварин който ми налага неговата ценностна система дошъл тук неканен . Няма какво да избирам от другата страна на черно море е Русия и ни делят не хиляди а стотин км. Краварите да го,,,,,,,,
  • 42 Бясната Урсула

    13 6 Отговор
    е разследвана от ЕП за огромна корупция...
  • 43 Вижте сега,

    16 8 Отговор

    До коментар #39 от "фърчило":

    Конфликтът между Русия и Украйна беше неизбежен, поради антируската политика на укро-фаш върхушката, малтретирането на руснаците в Украйна, стремежът към НАТО и ядрено оръжие. Политиката на Украйна не беше независима - тя беше строго атлантически-подчинена на явна конфронтация с Русия. Така че, сблъсъкът беше неизбежен. Да, Путин може би съжалява, че се предовери на руските военни, но така или иначе картите вече са хвърлени. Конфликтът Изток-Запад най-вероятно ще продължи да ескалира. И далеч не всичко е по вина само на Русия и Путин - това е ясно на всеки здравомислещ.

    Коментиран от #45

  • 44 ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС

    9 14 Отговор
    СЛЕД ЕРДОГАН ТУРЦИЯ Я ЧАКА
    10-15 ГОДИНИ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА
    И РАЗПАД
    ....
    РУСИЯ МОЖЕ ДА ЧАКА ТОЛКОВА ДЪЛГО
    ...
    А АЗВРБЕЙДЖАН СИГУРНО ПАК ЩЕ СТАНЕ РУСКА РЕПУБЛИКА :))

    Коментиран от #46, #50

  • 45 Моряка

    6 8 Отговор

    До коментар #43 от "Вижте сега,":

    Можем да отидем и по на запад- войната в Украйна не е ли елемент от оранжевите революции и майдани,с които САЩ поддържат световното си господство,независимо от жертвите и арагантно наречено демокрация.Която е насилствено и безцеремонно налагана с интриги и войни.Е,някой трябваше да каже стига.Каза го Русия.

    Коментиран от #48

  • 46 Стоян

    12 4 Отговор

    До коментар #44 от "ДЕТРОЙТ РЕД УИНГС":

    Сигурно както завзехте за два дни Украйна и Турция така ще я завземете...... Забравяш едно много важно нещо,турците са мюсюлмани,а 40 милиона са мюсюлманите в Русия. Нали разбираш, това значи Русия с 40 милиона по малко,а Турция с 40 милиона повече. И тези 40 милиона са вътре в Русия...... Турция не е хапка за руската уста. Зеленски вече 8 месеца ви прави за смях пред цял свят.

    Коментиран от #52

  • 47 Българските турци

    16 1 Отговор
    Турция 100% е зависима от външните източници... но не се обвързва само с един източник а най рационално разпределя според нуждите си... И няма нищо странно...Нали за да привлечеш трасето или потока към своята територия трябва да си и потенциален потребител...
    Tурците все още нямат газ ...но имат трасета от Баку, от Иран и Ирак, два потока от Русия...и в най скоро време и още два потока от Катар и Израел ...
    A Вие си спете ,спете... нали сте най умната и интелигентна нация на Балканите...
    Мицотакис направи всичко възможно да отбие трасетaтa към Солун и Скопие...дори за да успее може да бие голям коз като признае Северен Кипър...не гледайте че сега им се дърви и играе класическа "гръцка трагедия" на сцената на "европейския театър". "Шаранът на шанса"досега винаги попадаше първо в мрежите на България и сега е така ... но високият Ви афинитет към турците за пореден път ще стане причина пак да го изпуснете !!!...
  • 48 сила

    10 4 Отговор

    До коментар #45 от "Моряка":

    Това в Украйна е най голямата глупост на Путин . Влиза в една държава,окупира я,убива християни..... Русия имаше много възможности да действа в Украйна,но предпочете тази от 1944. И си вкара автогол. Трябваше да научи по най лошия начин,че светът отдавна не живее в деветнадесети век и никой няма от страх да ги чакат със цветя на границата,а с оръжия

    Коментиран от #54

  • 49 Българските турци

    11 6 Отговор
    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...защо мислите че други ще се карат за нещо което не е тяхно
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!! :
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Че то и сега

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "един":

    азерския газ е и руски и адерски и ирански, ако си мислиш, че е саво азерски значи не си наясно с нещата, а тади тръба отива до Италия, а не е специално за Бг. Мислете преди да пишете бре. ЕС и САЩ ги отрязаха от всякъде с газ и нефт.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бамбука

    11 2 Отговор
    Турция съсредоточва в ръцете си газ от 3-4 страни производителки, от догодина и собствени доставки. Заслужава поздравления. Нали затова толкова години се говори за диверсификация / конкуренция на пазара и чрез газовия хъб, тя ще го осъществи. Вместо да спорим в НС за хартиени бюлетини и как да се спаси кожата на поредния политически труп, може да се обсъди как да се включим в реалния свят, който предлагат съседите.

    Коментиран от #56

  • 54 Не пиши

    2 8 Отговор

    До коментар #48 от "сила":

    простотии, убива християни. Не, улина укрофашисти и пади максимално до колкото може цивилните хора, които укрите ползват за жив щит. Виж укрете бият с лоеприпаси не по фронга а по населени места далеч от фронгавата линия и нарочно по такива гъсто населени да да причинят максимален брой цивилни жертви.
  • 55 Лалев

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Чувал ли си за " Неутрални води и за Морско световно право ? Двама съседи що да не присвоят и монополизират общото заедно с частното на съседа между тях / Гърция /. Като единият е диктатор 2 и иска да е вече 1 в Европа включително с кранчето на собствен , в случая краден газ и ислямизация чрез пълчища фанатици от места в които вече няма война от няколко години. Точно този диктатор е "Троянския кон " в НАТО ,не турския народ . Първо унищожи вътрешните си опоненти със сила и репресии над цели фамилии , журналисти, военни ,учители и въобще интелигенцията . После е ясно. Като при нас- няма махане на политически оядени крадци като кметовете на ГЕРБ и ДПС. Страх за едните и мръвки от софрата за родата и приятели. Те ти демократични крадци па било то и световни.

    Коментиран от #58

  • 56 Българските турци

    7 5 Отговор

    До коментар #53 от "Бамбука":

    "Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе" - Това е начало на трасето за милитаристичната комуникация на САЩ и НАТО от Дедеагач и американските бази на гръцка територия до черноморските пристанища на България и обгръщащо цялото източно крило на пакта !...Очаква се крупна гръцка и западна инвестиция в България и Румъния в корабостроителната и военноморска индустрия !!
    България е длъжна да съумее да извлече максималните облаги за националните си интереси от този си геополитически авантаж !!!
    Престанете да се чепкате в Народното събрание за "оглозгани кокали" и се озърнете наоколо си...Нима не виждате че "чакалите" пак се тъкмят да измамят България !!!...

    Коментиран от #57

  • 57 Бамбука

    2 5 Отговор

    До коментар #56 от "Българските турци":

    Свързването на южна със северна България ще доведе само до закриване на черноморските ни пристанища, защото товара потока юг-север ще доведе до тяхното обесмислене. Ще съществуват само доколкото българския износ се нуждае от тях. Колкото до корабостроенето, то вече почти го няма. Само развитието на "Пътя на коприната" през Грузия и "Дунавската стратегия" може да допринесат за развитие на българския морски и речен транспорт.

    Коментиран от #62

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Гнил ама

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Помак":

    Пишеш от западен компютър с западна ОС в западния интернет. Що не мигрираш в ТУРЦИЯ като си много отворен
  • 60 Въобще не си наясно май

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Пасквил":

    САЩ, Русия, Иран, Катар Китай, Австралия грубо това е реда на най големите тези 6 страни произвеждат заедно 80 процента от газа. САЩ и Китай са толкова големи консуматори че почти не изнасят газ. За, сравнение Русия произвежда 790 милиарда а страните от 10 то място надолу под 16 милиарда..... Много говорите без данни
  • 61 Я влез и сравни

    1 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пасквил":

    Можеш сам да провериш дела на руския газ.

  • 62 Българските турци

    3 6 Отговор

    До коментар #57 от "Бамбука":

    САЩ не могат да мътят единствено Черно море и точно от там ще се мъчат да прекъснат вече китайско-руския проект"Един пояс - Един път"! Това е стратегически план ,който цели да превърне българското и румънското черноморие в една голяма американска военноморска база с румънски и български флаг на черноморската си флота !!! Така ще се заобиколят турските проливи...и ЕС ще се изолират от руски енергийни ресурси !...Балканите са на път да станат отново след 100 години плацдарм на активна война !
  • 63 Таласъма

    1 5 Отговор
    ЕС пресметнаха, колко губят от откаэа от руски гаэ.
    Само за 100% напълване на газохранилищата, губят двойно повече ,отколкото е помощта на САЩ за Украйна.