Отидете към основна версия

3 651 6

Банкомати отказват да приемат банкноти от 50 лева

  • 50 лева-
  • банкнота-
  • купюр-
  • банкомат

Проблемът е при депозиране само на купюри от емисия 2006 г.

Снимка: БГНЕС

Банкнотите не приемат банкноти от 50 лева, когато се ползва услугата депозиране на пари. Това алармира бТВ като се позова на многожество сигнали, че при опит да депозират банкнота с този номинал в банкомат, устройството не я приема.

Проверка на бТВ също показала, че проблемът не е с банкомати на конкретна банка, а е масова практика в последните дни.

От банките дали обяснение, че следват препоръка на БНБ устройствата да не приемат банкноти от 50 лева с емисия 2006 г. От БНБ не са отговорили на запитване дали това е така. "Сега" също изпрати запитване какъв е проблемът и очаква отговор.

Последните няколко дни банкоматите не са приемали никакви банкноти от 50 лева, докато банките настроят системите си. Сега вече хората може да депозират купюри от 50 лева с емисии 1999 г. и 2019 г. Тези от емисия 2006 г. се приемат за депозиране единствено на каса в банката.

Проблемът може да е в настройките на техническото средство, заради бума на фалшиви петдесетолевки, допуска бТВ. Наскоро стана ясно, че банкнотата от 50 лева вече е най-често фалшифицираната. От общо 253 неистински банкноти, хванати от БНБ за 3 месеца, 200 са с номинал 50 лева, показват данните на банката.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.

Свързани новини