Отидете към основна версия

2 961 35

Бургаски депутат от ПП-ДБ: Акциз и за домашната бира

  • бира-
  • акциз-
  • депутат

Според сегашното законодателство правенето на бира в домашни условия не е нелегално, но не е и позволено

Снимка: БГНЕС

Узаконяване на домашното производство на бира, така че тя да е с равни права с виното – това предвижда законопроект, подготвян от депутатката от ПП-ДБ Даниела Божинова.

Разрешаване на производството на бира в домашни условия и съхраняване на до 100 литра наведнъж, а напитката да не се облага с акциз, предлага в законопроекта си Божинова, уточни "Флагман". Текстът е готов и чака становище от финансовото министерство, а наесен ще бъде внесен официално в парламента. Става въпрос обаче за консумация единствено у дома, а не с търговска цел.

Според сегашното законодателство правенето на бира в домашни условия не е нелегално, но не е и позволено. То би трябвало да се урежда от Закона за акцизите и данъчните складове, където са определени и условията за варене на ракия и вино у дома, както и дължимите акцизи за това. Там е вместена и „малка независима пивоварна“ – тя трябва да е регистрирана от фирма, да работи отделно от големите производители и да произвежда до 20 000 000 литра малцови напитки годишно. Липсва обаче регулация за домашните ентусиасти.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.

Свързани новини