Отидете към основна версия

1 124 1

България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия за "Южен поток"

  • южен поток

България категорично се е ангажирала да спазва изискванията на европейското законодателство

Като страна членка на Европейския съюз и като държава, през чиято територия минава проектът за изграждане на газопровода „Южен поток“, България категорично се е ангажирала да спазва изискванията на европейското законодателство. Това се казва в официална позиция на позиция на Министерството на икономиката и енергетиката за проекта „Южен поток“.

Изграждането на газопровода „Южен поток“ на територията на държавите членки – Италия, Словения, Австрия, Унгария, Хърватия, България според нас предпоставя Европейската комисия (ЕК) да има важна и активна роля в разговорите с руската страна.

На преговорите, водени от отделните държави-членки на ЕС с руската страна, би следвало да се окаже необходимото съдействие от страна на ЕК.

В този смисъл България би приветствала по-активен диалог между ЕК и Русия по този важен енергиен проект с голямо икономическо и социално значение.

Факти.бг припомня, че проектът на „Газпром“ за доставки на газ през Черно море и Балканите към Европа – „Южен поток“ не може да работи на територията на ЕС, освен ако не е в съответствие със Закона за енергетиката на Общността, а това може да отнеме години, заяви Европейската комисия, цитирана от сайта Юроактив.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини