6 Декември, 2013 14:47 1 568 5

Шефът на "Газпром": "Южен поток" не може да бъде спрян с решения на ЕС

  • "газпром"-
  • ес-
  • несъответствия-
  • спрян-
  • михаил левченков-
  • българия-
  • газопровод-
  • южен поток

Според еврокомисаря по енергетика, договореностите на Русия с трети страни по проекта трябва да се преработят

Шефът на "Газпром": "Южен поток" не може да бъде спрян с решения на ЕС - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Невъзможно е проектът "Южен поток" да бъде спрян с решения на Европейския съюз. Това заяви пред журналисти генералният директор на "Газпром инвест" Михаил Левченков, отговаряйки на въпрос за претенциите на Европейската комисия към междуправителствените договорености по проекта. "По мое мнение, такъв проект не може да бъде спрян с подобни методи, ако той бъде завършен в съответствие със сроковете“, коментира Левченков, цитиран от агенция ИТАР-ТАСС.

Разногласията между Русия и ЕС по "несъответствията“ на договора на „Газпром“ за строителството на „Южен поток“ трябва да се урегулират чрез международното право. По думите на руския зам.-министър на енергетиката Анатолий Яновский, в четвъртък министерството е получило официално писмо от ЕС с декларации за несъответствие на подписания договор с нормите на европейското законодателство по отношение на Третия енергиен пакет.

Яновский обясни, че междуправителствените договори се регулират от Виенската конвенция, която е над документите от национално равнище, каквито са и регламентите на ЕС.

Руската федерация е подписала договори за пренос на газ от „Южен поток“ с трети страни – България, Унгария, Сърбия, Австрия, Словения и Хърватска.

Както ИТАР-ТАСС по-рано съобщи, позовавайки се на думите на Марлин Холцнер – представител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, договореностите между Русия и страните от ЕС за строителството на „Южен поток“ не съответстват на европейското законодателство и изискват доработване. Според Холцнер трите основни недостатъка на тези споразумения са свързани с Третия енергиен пакет на ЕС.

Той представлява набор от правила за гарантиране на конкуренция на европейския енергиен пазар и в частност предвижда задължителното изискване за независимо управление на транспортната енергийна инфраструктура като например тръбопроводи, които не могат да бъдат собственост на енергийни концерни, които се занимават и с добив и производство на енергийни източници.

За газопровод OPAL, който е сухопътно продължение на газопровода "Северен поток", ЕК също приложи действието на Третия пакет. Първоначално OPAL бе освободен от необходимостта да предоставя своите мощности на трети лица, но по-късно Еврокомисията преразгледа решението си и изиска до 50% от мощностите му да се предоставят на външни компании.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ за строителство на газопровод с мощност 63 млрд. кубически метра през акваторията на Черно море до страни от Южна и Централна с цел диверсификация на маршрутите за износ на природен газ и изключване на транзитни рискове. Сухопътният участък на газопровода трябва да мине през териториите на България, Сърбия, Унгария и Словения. Крайната точка на газопровода е газоизмервателната станция Тарвизио в Италия. От основния маршрут ще бъдат построени разклонения за Хърватска и Република Сръбска на територията на Босна и Херцеговина, съответно с дължина 51 и 109 км.

На 6 декември „Газпром“ установи първия газоизпомпващ агрегат на компресорна станция в Краснодарския край в Русия в рамките на строителството на газопровода „Южен поток“. Там ще бъдат монтирани 14 такива агрегата с обща мощност 448 МВт. Тя ще стане най-мощната компресорна станция в света. Монтажът върви в строго съответствие с графика, увери шефът на "Газпром инвест" Михаил Левченков. Станцията ще осигурява доставки на природен газ по тръбопровода на „Южен поток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 comments

    0 0 Отговор
    Браво,Русия-един ГОЛЯМ ХУБАВ СРЕДЕН ПРЪСТ за
    евро{вело}пед..ите или както много сполучливо някой
    във форума тук ги определи-ГЕЙРОПЕЙЦИТЕ!!!!.....
    Този път-адмирации за Газпром и Огромна,Велика Русия!!....
    ...Само да добавя-изобщо НЕ СЪМ ВЪРЛ РУСОФИЛ,
    не съм нито червен,нито син,нито царист или куневист....-
    -просто съм един трезв реалист......
  • 2 Georgi Enchev

    1 0 Отговор
    За какъв монопол говорят тук? Добре тръбата ако,е на друг,и Русия спре кранчето каква газ ще тече по-тръбата?Важно къде е крана не толкова тръбата.Или Европа иска и тя да лапа комисионни,ама наре.
  • 3 бати батев

    0 0 Отговор
    Русия е по вредна за България повече от Турция
  • 4 comments

    0 0 Отговор
    ......ати нескопосаната мисъл-хей,помисли малко повечко,
    преди да дадеш гласност на мнението си!.....
    Писна ни на всички тук ВСЯКАВИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ да ни поднасят НЕДОМИСЛЯТА СИ!.....
  • 5 диканеца

    0 0 Отговор
    Докога ще ни тъпче евтопата