5 Декември, 2013 06:36 2 096 4

ЕС: „Южен поток“ нарушава правото на Общността

  • южен поток-
  • ес-
  • ек

Всички двустранните споразумения за изграждането на газопровода, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени

Проектът на „Газпром“ за доставки на газ през Черно море и Балканите към Европа – „Южен поток“ не може да работи на територията на ЕС, освен ако не е в съответствие със Закона за енергетиката на Общността, а това може да отнеме години, заяви Европейската комисия, цитирана от сайта Юроактив.

Всички двустранните споразумения за изграждането на газопровода, сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия,

нарушават европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени,

заяви пред Европейския парламент Клаус-Дитер Борхард, директор по енергийните пазари в Европейската комисия.

Изявлението на Борхард беше направено пред заместник-енергийния министър на Русия Анатоли Янковски, вицепрезидента на „Газпром“ Александър Медведев и сръбския енергиен министър Зорана Михайлович.

Борхард ясно уточни, че ако предоговарянето не е успешно, всички участници ще трябва да се откажат от споразуменията си с Русия. По думите му енергийният еврокомисар Гюнтер Йотингер е изпратил на руския енергиен министър Александър Новак писмо, в което го призовава да разгледа позитивно възможността за преразглеждане на сделките със засегнатите страни.

Правото на ЕС не позволява на доставчиците на енергия да са собственици на тръбопроводите,

които те използват за изпълнение на доставката, но това не пречи на „Газпром“ да развива трасето на „Южен поток“.

ЕС настоява „Газпром“ да вземе ясна позиция по три проблема. Първият е, че „Газпром“ като производител и доставчик не може да бъде и собственик на тръбата по Южен поток.

На второ място трябва да се гарантира недискриминационен достъп на трети страни до газопровода. Не може руският енергиен монополист да има изключително право да е единствен доставчик. И на трето място трябва да се обърне внимание на транзитните такси и тарифите.

Руският заместник-министър Анатоли Янковски не пропусна да отбележи, че законите на ЕС не могат да имат надмощие в отношенията на Общността с Русия, които са изградени на основите на международното право.

"Южен поток" ще пренася газ от Русия през Черно море за страните от Централна и Южна Европа.

Трасето преминава през единайсет наши области - Варна, Шумен, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин, през 39 общини. То ще е с дължина 541 км и диаметър 1,4 метра. Ще има приемен терминал и три компресорни станции - "Варна", "Лозен" и "Расово". Газът ще стига директно до България и няма да минава през трети страни.

България ще връща своя дял от 50 процента чрез транзитните такси. Тоест страната ни няма да инвестира средства в изграждането на наша територия, но в замяна на това се отказваме от транзитни такси за 15 години след старта.

Планирано е "Южен поток" да бъде пуснат в експлоатация от 2016 година. По него ще бъдат пренасяни 63 млрд. кубика газ от Русия към Европа. В строителството на наша територия ще бъдат привличани основно български компании.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nakata88bg .

    0 1 Отговор
    гейропейци искат да получат право на собственност за жълти стотинки и да смучат пари от работата на другите, паразитиращо общество
  • 2 диканеца

    0 0 Отговор
    Дръпнаха ни шалтера а сега посягат и на кранчето!
  • 3 comments

    0 0 Отговор
    Хей,Русия-хайде малко завърти кранчето на дясно-да видиш
    как веднага тия абсолютно побъркани и тотално изкукуригали
    ЛЕВАЦИ на Запад от нас с дебелите и тлъсти ЗАДНИЦИ
    веднага ще запеят другата песен!....
    И ножа,и сиренето са в твои ръце и изобщо не се колебай
    да дадеш ДОБЪР УРОК на евро{вело}п..лите!
    Може да пострадаме и ние,но и ония САМОЗАБРАВИЛИ СЕ от
    охолен и безгрижен живот пен.ели,ще разберат какво е да се
    НАМЕСВАШ БЕЗЦЕРЕМОННО И ГРУБО в интересите на една
    ОГРОМНА,БОГАТА И НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА!
    Жалки шутове и клоуни,......
  • 4 vavilon zacaria

    0 0 Отговор
    Давайте братушки,мачкайте ги здраво европейските б...ци.ние знаем 2 и 200 ама те ще се НААКАТ ако са със 200 пък за 2 да не говорим.