Отидете към основна версия

3 193 23

„Дупката“ в бюджета на най-голямата европейска икономика достига 17 млрд. EUR

  • германия-
  • икономика-
  • бюджет

Бюджетът на Германия все още не е гласуван

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германското правителство трябва да намери 17 млрд. EUR, за да затвори „дупката“ в държавния бюджет за 2024 г. „Сега изхождам от факта, че във връзка с бюджета за 2024 г. ще трябва да се вземат мерки за приблизително 17 млрд. EUR“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер по телевизия ZDF. Той отбеляза, че общият федерален бюджет ще бъде 450 млрд. EUR и не говори за „бюджетна криза“.

"Това означава, че сега трябва да вземем ново решение, бързо и внимателно. Но държавата е напълно способна да го направи", отбеляза Линднер.

Работата на германското правителство е подложена на натиск от неотдавнашната присъда на Федералния конституционен съд, която забрани изразходването на 60 млрд. EUR за климатични и екологични проекти. Първоначално тези средства бяха включени в държавния бюджет за 2021 г. за борба с последиците от пандемията, но правителството на Шолц, след като дойде на власт, ги преразпредели в нов фонд. Съдът реши, че решението е противоконституционно. Сега правителството ще трябва да търси тези средства от други източници, за да финансира вече договорените проекти.

На 21 ноември стана ясно, че германското министерство на финансите реши да замрази почти всички средства от бюджета за текущата година. От ведомството обясниха, че тази стъпка не означава блокиране на всички бюджетни разходи, текущите задължения ще бъдат спазени, но ще трябва да бъдат одобрени допълнителни плащания.

Бюджетът за следващата година все още не е съгласуван.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.

Свързани новини