Отидете към основна версия

8 996 45

САЩ със силно обещание към Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • електричество

Бившата руска република ще стане основен доставчик на енергия в Европейския съюз

Снимка: ЕРА/БГНЕС

САЩ ще помогнат на Украйна да изгради собствена енергийна система, интегрирана с общоевропейската, и да стане основен доставчик на енергия в Европейския съюз. „Говорейки за следвоенния период, Не виждам причина Украйна да не се превърне в страна с обширни инвестиционни възможности и бъдещ основен износител на енергия за останалата част от ЕС“, каза помощник държавният секретар на САЩ по енергийните ресурси Джефри Паят в Дубай на годишния енергиен форум на Атлантическия съвет.

Пайет добави, че Украйна има широки възможности в областта на ядрената енергия, запаси от вятърна и слънчева енергия и голям човешки капитал. Според него Киев се стреми да изгради „по-екологична, по-чиста, модерна европейска енергийна система“ в контекста на въоръжен конфликт, а Съединените щати възнамеряват да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Както Владимир Кудрицки, председател на борда на Ukrenergo, заяви по-рано, ситуацията в енергийната система на Украйна остава трудна и страната трябва да внася електроенергия, за да я балансира. По данни на компанията повече от 1 хил. населени места в Украйна остават без енергоснабдяване.

В началото на октомври министърът на енергетиката на страната Герман Галущенко заяви, че 300 обекта на енергийната инфраструктура в Украйна са повредени от октомври 2022 г. и енергетиците нямат време да ремонтират енергийната система до зимата. Освен това министърът се оплака, че Западът е твърде бавен в доставката на оборудване за ремонт. Според оценките на ООН капацитетът на енергийната инфраструктура на Украйна, оценен по-рано на 37 GW, е намалял с 19 GW - повече от половината от нивото си през февруари 2022 г.

По-рано първият заместник-министър на енергетиката на САЩ Дейвид Търк заяви, че властите на Съединените щати възнамеряват да окажат активна подкрепа на Украйна за осигуряване на работата на нейната енергийна система през предстоящата зима, включително доставка на оборудване.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 31 гласа.

Свързани новини