Отидете към основна версия

3 542 10

Запасите от газ в Европа намаляха под 90%

  • газ-
  • европа-
  • запаси-
  • хранилища-
  • отоплителен сезон

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Запасите от газ в подземните хранилища (ПГХ) в Европа са паднали под 90%, а изтеглените количества от началото на отоплителния сезон почти са достигнали 12 милиарда кубически метра. Доставките на втечнен природен газ (LNG) за региона през декември остават по-високи от предходния месец. Цената на газа на борсата в Европа падна под 390 USD за 1000 куб. м. „Газпром“ доставя газ за Европа транзитно през Украйна в размер на 42,4 милиона кубически метра на ден чрез газоизмервателна станция (ГИС) "Суджа".

Транзитът през Украйна остава единственият маршрут за доставки на руски газ за страните от Западна и Централна Европа след разрушаването на Северен поток. Доставките на руски газ преминават през Украйна в намален обем от май 2022 г., когато OGTSU обяви прекратяването на транзита към Европа през станция Sokhranovka поради непреодолима сила: компанията уж не може да упражнява контрол върху компресорната станция Novopskov в LPR. Руският газов холдинг обаче не вижда причина да спре изпомпването както преди.

Ситуацията на европейския газов пазар

На 13 декември, според Gas Infrastructure Europe, изтегленият газ от подземните газови хранилища в страните от ЕС възлиза на 408 милиона кубически метра.

Отоплителният сезон в Европа започна на 7 ноември 2023 г. (седмица по-рано от миналия есенно-зимен сезон) и от този момент страните от ЕС са изтеглили от хранилищата 11,9 милиарда кубически метра газ. В същото време общото изземване на газ от подземните газови хранилища на 37-ия ден от момента на достигане на максималното им запълване е с 23% по-високо от средната стойност за този ден за предходните пет години. Последният сезон на изтегляне на газ от европейските подземни хранилища приключи на 7 април 2023 г., когато в тях останаха 55,47% от запасите.

В момента европейските ПГХ са запълнени на 89,74% (с 10,85 процентни пункта повече от средното за тази дата за последните пет години), те съдържат 98,93 млрд. куб.м газ. Европейските страни напълниха своите подземни хранилища с газ до целевите 90% за отоплителния сезон още в средата на август, а до началото на сезона за изтегляне са натрупали рекордните 99,63%.

Времето тази седмица в Централна и Западна Европа е значително по-топло в сравнение с предходната седемдневка. Следващата седмица температурите може да се покачат още повече. Делът на вятърната енергия в производството на електроенергия в ЕС спадна до 17% през декември.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.

Свързани новини